Documentatiecentrum

Knikkeren

Bijna in elk land op de wereld spelen kinderen met knikkers. Maar in Nederland doen ze dat het allermeest. Ook kinderen in België, India en Amerika spelen op straat met knikkers. Ze hebben een knikkerputje waar ze zoveel mogelijk knikkers proberen in te mikken. Of ze proberen met hun knikker andere knikkers uit een getekende cirkel te ketsen

Vroeger

Honderden jaren geleden knikkerden kinderen ook al. Ze maakten hen knikkers zelf, van harde klei, steen, ijzer of hout. Ze gebruikten het materiaal dat bij hen in de buurt te vinden was. Nu zijn knikkers meestal van glas. 

Uit de fabriek

Glazen knikkers worden in een knikkerfabriek gemaakt. Het glas smelten ze in een hete oven. Ze maken er slierten van met in het midden een stukje gekleurd glas. Daarna draaien ze warme stukjes glas rond in een soort molen tot ze mooi rond zijn. Er zijn veel verschillende soorten knikkers. Daarom zijn er kinderen die ze sparen. Vaak bewaren ze hun knikkers in een knikkerzak. 

 

Zo worden knikkers in een fabriek gemaakt.

Kampioen

Als je goed bent in knikkeren, kun je meedoen aan een kampioenschap. De beste spelers uit het hele land komen daar bij elkaar. Ze krijgen ieder vijf knikkers en spelen met een plastic knikkerpot. 

Details en informatie

  • Titel: Knikkeren
  • Auteur(s): Marja Baeten
  • Nummer: 428
  • Niveau: 1
  • Siso: J.622.1