Documentatiecentrum

Koning Willem-Alexander

Op 30 april 2013 zette Willem-Alexander zijn handtekening onder een belangrijk papier. Nu was hij écht de nieuwe koning. Daarna was er een plechtig moment in de Amsterdamse Nieuwe Kerk: de inhuldiging. Willem-Alexander droeg een lange koningsmantel. Hij hield twee vingers in de lucht en legde een eed af. Zo beloofde hij dat hij zijn best zal doen om koning te zijn van alle Nederlanders. 


©Peter Dejong - Pool/Getty Images, Amsterdam
Bijna vijf miljoen mensen keken naar de inhuldiging van Willem-Alexander op televisie.

De baan van de koning

Wat doet een koning eigenlijk voor werk? Hij moet vaak bij officiële momenten zijn, die je ook op televisie kunt zien. Zo leest Willem-Alexander ieder jaar op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, de troonrede voor. Ook zet hij zijn handtekening onder een heleboel nieuwe wetten. Dat zijn er wel tweeduizend per jaar!
Willem-Alexander gaat vaak op bezoek bij regeringsleiders van andere landen, samen met zijn vrouw koningin Máxima. Dat heet een staatsbezoek. Door deze bezoekjes blijven de landen goed bevriend met elkaar. 

Gezin

Als koning Willem-Alexander niet aan het werk is, is hij graag bij zijn gezin. De koning en koningin hebben drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane. Het gezin doet vaak leuke dingen samen, zoals naar de bioscoop en het museum gaan en ’s avonds lekker eten. 
In zijn vrije tijd sport de koning. Zo is hij gek op schaatsen, skiën, paardrijden en hardlopen. Ook is hij vaak op de tribune bij belangrijke wedstrijden te vinden, samen met Máxima. Ze dragen vaak iets in oranje en moedigen de sporters enthousiast aan. 
En op de verjaardag van de koning, Koningsdag, viert de koninklijke familie feest met heel Nederland. 


©Jean Catuffe/Getty Images, Amsterdam
Soms zijn de prinsessen ook op de tribune te vinden: de koninklijke familie juicht graag mee met allerlei soorten sport.

Details en informatie

  • Titel: Koning Willem-Alexander
  • Auteur(s): Silke Polhuijs
  • Nummer: 100
  • Niveau: 3
  • Siso: J 936.4
123movies