Documentatiecentrum

Koningin Máxima

Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Máxima werd geboren in Argentinië. Dat is een groot land in Zuid-Amerika. Máxima werkte in New York en in Brussel. Toen Willem-Alexander en zij besloten hadden om te trouwen, stopte ze met werken. Ze had tijd nodig om te wennen aan Nederland. Ze moest de Nederlandse taal beter leren en de cultuur leren kennen, de gebruiken van een volk.
Het paar maakte daarom een rondreis door heel Nederland. Dat was een groot succes. Willem-Alexander en Máxima kregen als huwelijkscadeau van alle Nederlanders het Oranje Fonds. Die stichting geeft geld aan activiteiten die mensen samenbrengen. Zo’n activiteit is bijvoorbeeld de dag NL Doet. Op die dag kunnen Nederlanders iets voor iemand anders doen. Zoals samen een clubhuis verven. Máxima en Willem-Alexander doen altijd mee aan NL Doet. Zo leert Máxima Nederland ook beter kennen.


© Albert Ph. Van Der Werf/Lineair, Arnhem

 Máxima reisde door heel Nederland om het land en de mensen beter te leren kennen
.

Voorbereiden

Er veranderde heel veel in het leven van Máxima. Ze kon niet meer alles doen wat ze gewend was. En ze kreeg er veel verplichtingen bij, dat zijn dingen die ze moet doen. Tussen het huwelijk en de dag waarop Willem-Alexander koning werd, zat ruim tien jaar. Die jaren gebruikten Willem-Alexander en Máxima om zich voor te bereiden op het koningschap. Ze gingen vaak met koningin Beatrix mee op staatsbezoek. Dat is een officieel bezoek aan een staatshoofd van een ander land. Op die manier deden de prins en prinses veel ervaring op. Want er is geen school of opleiding voor koning. Ze moesten alles leren van koningin Beatrix. Op 30 april 2013 was het zo ver, dat was de dag van de troonswisseling. Het was groot feest in Nederland. 
Máxima’s belangrijkste taak is Willem-Alexander ondersteunen bij zijn werk als koning. Ze gaat bijvoorbeeld met hem mee op staatsbezoek. Ze zijn samen al in heel veel landen geweest. Máxima mag zich wel koningin noemen, maar ze is het eigenlijk niet. Er kan maar één koning of koningin zijn. In ons land is Willem-Alexander de koning. 

Gezin

Máxima en Willem-Alexander hebben drie dochters. De oudste is kroonprinses Amalia. Zij zal haar vader opvolgen en koningin van Nederland worden. Amalia, Prinses van Oranje, werd geboren op 7 december 2003. Haar zusjes heten Alexia (26 juni 2005) en Ariane (10 april 2007). Máxima en Willem-Alexander willen hun dochters een gewone jeugd geven. 
Máxima en Willem-Alexander zijn vaak van huis voor hun werk. Vaak ergens in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Daarom zijn er vaste kinderoppassen voor de prinsessen. En als Máxima dan weer terug is, besteedt ze extra aandacht aan haar kinderen. Ze helpt soms op school als luizenmoeder en pleinwacht. Ze vindt het leuk als er vriendinnetjes van de prinsessen komen spelen. 
Máxima houdt erg veel van muziek en van dansen. Vakantie vieren vindt ze ook fijn, bijvoorbeeld in hun huis in Griekenland, of in Argentinië. Als het gezin op vakantie is, zijn er soms persmomenten. Dan mogen fotografen foto’s maken van het koninklijke gezin. Als ze het gezin voor de rest maar met rust laten.


© Albert Nieboer/Lineair, Arnhem

Elk jaar gaat het gezin met andere leden van de koninklijke familie op wintersport in Lech, Oostenrijk
.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 33 Koningin Máxima.

Details en informatie

  • Titel: Koningin Máxima
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: 33
  • Niveau: 2
  • Siso: 936.4
123movies