Documentatiecentrum

Koningsdag

Elk jaar op 27 april is het Koningsdag in Nederland. Op die dag is koning Willem-Alexander jarig. Iedereen viert dan feest. Overal hangen vlaggen met een oranje wimpel. Veel mensen dragen oranje kleding. De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de koning: Van Oranje. Op 15 november is het Koningsdag in België. Maar er is dan geen feest op straat.

Vrijmarkt

Op Koningsdag in Nederland is er vrijmarkt. Op die dag mag je spullen op straat verkopen. Veel kinderen zitten op kleedjes om hun oude spulletjes te verkopen. Of ze verkopen eten en drinken vanachter een kraampje. Sommige kinderen bedenken andere manieren om geld te verdienen. Ze doen een dans- of muziekoptreden of bedenken een spelletje.

Bezoek

Elk jaar bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie een andere stad. De burgemeester leidt hen rond. Ze schudden handen en kijken naar optredens van kinderen. Bewakers en een hofdame zorgen dat alles veilig en goed verloopt.
Een stad weet al een jaar van tevoren dat de koning op bezoek komt. Een groep mensen organiseert de dag en bedenkt een route. Het bezoek van de koning is ook op televisie te zien. 

Festivals

Op Koningsdag kun je vaak naar een festival. Op een grasveld of een plein is een groot podium gebouwd. Daar treden zangers en bandjes op. Elk jaar is er ook een concert 
voor de koning en koningin. Dat concert komt ook op televisie. Aan het eind van Koningsdag is er vaak een groot vuurwerk te zien. 

Lintjesregen

Vrijwilligers die al jarenlang iets bijzonders doen, krijgen soms een lintje. Een vrijwilliger is iemand die werkt zonder daar geld mee te verdienen. Hij werkt bijvoorbeeld al heel lang bij de dierenambulance. Een lintje is een medaille aan een lint. De dag vóór Koningsdag krijgen veel mensen zo’n lintje. Dat heet: lintjesregen. Meestal wordt het lintje door de burgemeester uitgereikt. 

Vrije dag

Op Koningsdag zijn alle scholen dicht en veel mensen zijn vrij. Anderen moeten juist extra hard werken. Café-eigenaren, mensen op de bus of trein en schoonmakers bijvoorbeeld. De politie, brandweer en mensen van de ziekenauto zorgen dat de dag veilig verloopt. 


De burgemeester leidt de koninklijke familie rond door de stad.

Details en informatie

  • Titel: Koningsdag
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 424
  • Niveau: 1
  • Siso: J 908.3
123movies