Documentatiecentrum

Kralen

Veel kinderen en grote mensen vinden het leuk om kralen te rijgen. Van een handvol harde bolletjes met een gaatje erin, maak je een uniek sieraad. Je kunt een patroon rijgen. Of zomaar wat doen. Als je klaar bent met je ketting of armband, dan maak je een knoop in het touw. Je kunt er ook een slotje aan maken. Kralen, draad en slotjes koop je bij een kralen-winkel. Daar hebben ze duizenden soorten kralen. Voordat je een ketting rijgt, kun je de kralen eerst op een kralen-rijgbord leggen. Dan zie je hoe de ketting eruit gaat zien. Eventueel kun je dan nog wat veranderen.

Dacht jij dat kralen alleen voor meisjes zijn? Mis! Jongens dragen ze ook.

Soorten kralen

Kralen kunnen van allerlei materialen zijn gemaakt. Er staan veel kralen-fabrieken in China, Japan en Tsjechië. Daar worden vooral kralen van glas gemaakt. Kralen kunnen ook van klei zijn. Ze worden dan keramiek-kralen genoemd. In de natuur kom je ook van alles tegen waar je kralen van kunt maken. Parels bijvoorbeeld. Dat zijn ronde bolletjes die in oesters zitten. Een parel ontstaat als er in een oester een zandkorreltje terecht komt. De oester maakt daar laagjes parelmoer omheen. Veel van die laagjes samen vormen na een paar jaar een parel. Echte parels zijn heel duur. Maar er zijn ook goedkope soorten, want oesters worden er speciaal voor gekweekt. Er zijn ook nep-parels te koop, die zijn van glas of plastic.

Het is soms moeilijk kiezen. Er zijn zoveel verschillende soorten kralen.

Kralen kunnen ook iets betekenen. Vroeger dachten mensen dat parels tegen boze krachten werkten, omdat ze zo glansden. Mensen droegen ook amuletten en talismannen. Amuletten beschermen tegen boze krachten. Talismannen geven juist goede krachten. Dat wordt magische kracht genoemd. Er zijn nu ook nog veel mensen die daarin geloven. Ken je van die kleine houten poppetjes, zo groot als een vingerkootje? Die worden in China gemaakt. Je kunt ze als een kraal rijgen. Het zijn geluks-poppetjes. In Afrikaanse landen worden poppetjes met kralen versierd. Het is een manier om iemand later veel kinderen toe te wensen.

Vroeger bestond er nog geen geld. In die tijd betaalden de mensen vaak met schelpen. Vooral kauri-schelpen werden daarvoor gebruikt. Mensen regen die schelpen tot kettingen. Hoe langer de ketting, hoe rijker je was. Nog steeds wordt kleding van koningen, koninginnen en andere belangrijke mensen met kralen versierd. De paus droeg in 1997 een gewaad geborduurd met kralen. Maar koningin Elizabeth I van Engeland spant de kroon. Zij leefde meer dan 450 jaar geleden en had meer dan drieduizend kostuums bezaaid met parels. Zo liet ze zien dat ze rijk was. Kralen zie je ook vandaag nog in de mode terug. Op T-shirts bijvoorbeeld.

Details en informatie

  • Titel: Kralen
  • Auteur(s): Lieke van Duin
  • Nummer: JC211
  • Niveau: 1
  • Siso: J 777.45