Documentatiecentrum

Kunst of kitsch?

In het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch laten mensen oude spullen taxeren. Deskundigen schatten dan hoeveel geld iets waard is. De mensen hopen dat hun voorwerp kunst is en waardevol, maar meestal is het kitsch. Dan is het niet zo oud is als het lijkt, of zijn er ooit heel veel van gemaakt.

Wat is kunst? 

Kunst zijn bijvoorbeeld schilderijen, beelden of tekeningen: het zijn voorwerpen om naar te kijken en over na te denken. Ook gebruiksvoorwerpen met een praktische functie, zoals klokken of meubels, kunnen kunst zijn. Dat noem je toegepaste kunst. Kunst is gemaakt door een kunstenaar. Met zijn werk laat hij iets zien van zijn eigen gedachten en gevoelens. Bij kunst is het idee dus belangrijk. Ook wordt iets eerder kunst genoemd als het origineel is. Je bent dan de eerste die zoiets doet.

Wat is kitsch?

Kitsch is namaakkunst, zonder een eigen idee. Het is meestal weinig waard. Wordt een idee veel nagedaan, dan wordt het een cliché. Het bijzondere is er dan af. Ook massaproductie kun je kitsch noemen. Veel mensen vinden kitsch lelijk. Toch kan ook kitsch geld waard zijn, als het zeldzaam is en veel mensen het verzamelen. Dan is er veel vraag naar. Daarom is het verschil tussen kunst en kitsch niet altijd duidelijk.


©Etsy.com
Veel mensen vinden de schilderijen met huilende jongetjes van Giovanni Bragolin kitsch. Als je dit mooi vindt, heb je een slechte smaak, zeggen ze. 

Kunst kopen

Als je kunst koopt, dan wil je dat het écht is, authentiek. Het is dan gemaakt door de kunstenaar of ontwerper zelf. Dat geeft het werk waarde. Het werk van een bekende kunstenaar is duurder dan dat van een onbekende kunstenaar. Omdat meer mensen het willen hebben, zoals verzamelaars en musea, kan er meer geld voor worden gevraagd. 
Bepaalde voorwerpen of kunstenaars kunnen ineens in de mode raken en veel meer geld waard worden. En iets wat mensen eerder kitsch noemden, kan in een andere tijd heel gewild worden. Of iets kunst of kitsch wordt genoemd, hangt dus af van de tijd waarin je leeft, van mode en van smaak. 


©The Museum of Modern Art, New York
De kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) had superoriginele ideeën. Hij maakte bijvoorbeeld van een fietsstuur en zadel een stierenkop. Wie bedenkt dat nou?

Details en informatie

  • Titel: Kunst of kitsch?
  • Auteur(s): Karin van Hoof
  • Nummer: 103
  • Niveau: 4
  • Siso: J 772.1
123movies