Lawines
Lawines komen in Nederland niet voor. In de eerste plaats sneeuwt het hier niet zo vaak. Als het sneeuwt, dan is het niet veel en is het zo weer gesmolten. In de tweede plaats is Nederland te plat. Want een lawine is een heel dik pak sneeuw dat van een helling afglijdt. Als je wel eens op wintersport bent geweest, heb je misschien wel eens een lawine gezien. Van veraf ziet het er spannend uit. Maar je kunt maar beter niet in een lawine terechtkomen. De kans dat je het er levend vanaf brengt, is niet groot.
Eng hoor, zoveel sneeuw die razendsnel van een berg afglijdt.
Zwaartekracht
Lawines ontstaan doordat lagen sneeuw te zwaar worden. De zwaartekracht zorgt er dan voor dat de sneeuw naar beneden glijdt. Een lawine kan uit alleen sneeuw bestaan. Maar er rollen ook wel eens stukken ijs, modder, stenen of zand mee. Lawines kunnen klein en groot zijn. Grote lawines gaan heel hard naar beneden. Soms wel met honderd of tweehonderd kilometer per uur. Dat is nog harder dan auto's op een snelweg. Alles wat in de weg staat, wordt door de lawine meegesleurd. Grote bomen knakken alsof het luciferhoutjes zijn. Ook huizen en hotels kunnen stukgaan. Soms is een heel gebied na een lawine niet meer begaanbaar.
Op de piste kun je veilig skiën, daarbuiten is het voor eigen risico.
Toeristen veroorzaken soms lawines als ze van de piste afgaan. Een piste (je zegt: pieste) is een gladde baan van sneeuw die speciaal voor skiërs is aangelegd. Maar naast de piste ziet de sneeuw er zo mooi uit, en er skiet niemand. Sommige mensen kunnen dan de verleiding niet weerstaan. Dat kan verkeerd aflopen. Onder dat mooie pak sneeuw kan een ijslaag liggen. De sneeuw kan dan makkelijk schuiven. Het is dus streng verboden om in de bergen op eigen houtje te gaan skiën. Heel soms mogen geoefende skiërs verre tochten maken. Ze moeten dan wel de piste verlaten. Maar ze gaan in groepen: nooit alleen! En ze nemen zendertjes mee.
Soms komen skiërs in een lawine terecht. Ze moeten dan proberen om boven de sneeuw te blijven. Toch worden ze vaak meegesleurd. Ze kunnen makkelijk een arm of een been breken. Maar een lawine stopt altijd weer. Soms in een dal, en soms op een vlak stuk van de berg. Voor skiërs die onder de sneeuw terechtkomen, ziet het er erger uit. Onder de sneeuw is het koud en donker en er is weinig lucht. Schreeuwen helpt niet, want niemand kan ze horen. Er zit niks anders op dan wachten op hulp.
Een reddingsteam heeft altijd een paar speurhonden bij zich. Die kunnen heel goed ruiken of er mensen onder de sneeuw zitten. Hier zoekt een hond met zijn begeleider tussen de resten van een ingestort gebouw naar mensen.