Documentatiecentrum

Lego

Van Lego kun je alles maken: racewagens, robotten, ruimteschepen en nog veel meer. In een legobouwdoos zit altijd een bouwtekening. Daarop staat wat je precies moet doen. Het is ook leuk om met de losse legostenen iets te bouwen. Dan kun je het lekker helemaal zelf bedenken.
Lego werd bedacht door de Deen Ole Kirk Christiansen. Dat is meer dan vijftig jaar geleden. Zijn zoon Godfredt ontdekte hoe je de stenen goed aan elkaar kon klikken. Hij gaf de bovenkant van de steentjes ronde noppen. De onderkant kreeg holle buisjes. Die noppen en buisjes pasten precies op elkaar. Godfredt zorgde er ook voor dat Lego een systeem werd, speelgoed dat bij elkaar hoort. Dat deed hij door sets te bedenken. Een set was bijvoorbeeld een heel dorp en in de doos zaten dan alle onderdelen. 


© WB/Lineair, Arnhem

Lego is voor alle leeftijden en over de hele wereld spelen er mensen mee.


Hoe worden legostenen gemaakt?

Lego is gemaakt van plastic. Kleine gekleurde plastic korrels worden verhit en gesmolten. Het vloeibare plastic wordt in een mal, een vormpje, gespoten. Als het plastic is afgekoeld, gaat de mal eraf. De legostenen gaan in kisten. In de legofabriek staan duizenden kisten met legostenen. Niet alleen de legostenen worden in de fabriek gemaakt. Ook allerlei nieuwe vormen, zoals dieren, poppetjes en noem maar op. De mensen van Lego bedachten steeds meer ingewikkelde onderwerpen. De sets bestonden steeds vaker uit kant en klare grote onderdelen. Er werd minder met losse steentjes gebouwd, terwijl dat in het begin nou juist zo belangrijk was. Want als je losse steentjes hebt, moet je zelf nadenken over wat je wilt bouwen. Daarom worden er nu meer sets gemaakt die niet zo ingewikkeld zijn. En waar meer losse steentjes in zitten.


© WB/Lineair, Arnhem

Zo wordt Lego gemaakt.

Lego voor iedereen

Er is Lego voor elke leeftijd. Lego Duplo is bedoeld voor kinderen tussen de anderhalf en zes jaar. De stenen zijn groter dan de gewone logostenen. Lego Friends is leuk voor meisjes. Er zijn sets waarmee je een paardenstal of een dierenwinkel kunt bouwen. Technisch Lego is wat ingewikkelder. Er zijn bouwdozen met hijskranen, vrachtwagens en raceauto’s die kunnen bewegen. En dan is er nog Lego Mindstorms, gemaakt voor kinderen vanaf tien jaar. Je kunt er robots mee bouwen. In de set zit een NXT-legosteentje dat je kunt aansluiten op de computer. De speciale software laat de robot bewegen. 
Lego komt uit Denemarken. In het stadje Billund is een Legoland-park waar alles van lego is gemaakt. Er zijn verschillende thema’s te zien. Er is een Miniland met gebouwen, auto’s, treinen en mensen van lego. Het lijkt een beetje op Madurodam. Voor Miniland zijn wel 20 miljoen legostenen gebruikt. Als je in Legoland bent uitgekeken, kun je zelf gaan bouwen. Want overal in het park staan bakken met legostenen.
En er komt nog steeds nieuwe Lego bij. Er zijn nu bijvoorbeeld sets met bekende figuren uit films, zoals Batman, Harry Potter en Star Wars.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 325 Lego.

Details en informatie

  • Titel: Lego
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: 325
  • Niveau: 2
  • Siso: J 624.19
123movies