Documentatiecentrum

Lente

Het woord lente komt van 'lengen'. Dat betekent langer worden. In de lente worden de dagen langer. Doordat er meer licht is, en vaker zon, kan alles in de natuur gaan groeien en bloeien. Er komen knoppen aan de bomen. Daar groeien later blaadjes uit. Het is voor jonge dieren een goed moment om geboren te worden. In de winter zouden veel pasgeboren dieren dood gaan van de kou. In de natuur is het allemaal mooi geregeld. In de winter deed de natuur een soort winterslaap. In de lente wordt alles weer wakker.

De hele natuur wordt actief als het mooier weer wordt. Er worden veel dieren geboren.

De zon

Dat het lente wordt, heeft alles te maken met de stand van de zon ten opzichte van de aarde. De aarde draait in een baan om de zon en doet precies een jaar over één rondje. In de lente en de zomer staat het bovenste deel, het noordelijk halfrond, naar de zon toe gekanteld. Daar ligt Nederland. Het is hier dan warmer, omdat we dichter bij de zon zijn. In de andere maanden staat het onderste deel, het zuidelijk halfrond, naar de zon toe gekanteld. In Nederland is het dan kouder, omdat we verder van de zon vandaan zijn. Het is dan herfst en winter.

De zon zorgt voor onze seizoenen.

De lente is de beste tijd om te zaaien. Vòòr het zaaien, ploegen de boeren de aarde om. Als het ploegen klaar is, komt de boer terug met de eg. Dat is een landbouwmachine met punten eraan. Daarmee wordt de grond glad gemaakt. Als dat gedaan is, kan het zaaien beginnen. Ook daar zijn machines voor. Behalve zonlicht hebben de zaadjes voedsel nodig. Daarom strooit de boer na het zaaien kunstmest over zijn akkers. Dat gebeurt ook weer met een machine. Veel vogels maken nesten op de akkers. Vogelbeschermers prikken daarom stokken in de grond rond de nesten. Zo waarschuwen ze de boer. Hij kan dan om het nest heen rijden.

Door het ploegen komen er wormen naar boven. Dat zijn lekkere hapjes voor vogels.

In de lente kan het lekker warm zijn. Maar nachtvorst komt ook nog voor. Niet voor niets zijn er allerlei rijmpjes over de lente, zoals 'maart roert zijn staart' en 'april doet wat hij wil'. Dat betekent dat het met het weer alle kanten op kan. Voor planten is dat wisselvallige weer wel goed. Om te kunnen groeien hebben ze warmte van de zon nodig, maar ook regen.
Niet iedereen vind de lente een fijn seizoen. Sommige mensen blijven liever binnen. Zij hebben last van hooikoorts. Ze zijn allergisch voor het stuifmeel van bomen en planten. Ze gaan ervan niezen en krijgen zere ogen.

Gelukkig zijn er goede medicijnen tegen hooikoorts. Maar als iemand erg allergisch is, helpen ze toch niet goed genoeg.

Details en informatie

  • Titel: Lente
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC099
  • Niveau: 1
  • Siso: J 577.2
123movies