Documentatiecentrum

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci was een beroemde Italiaan die zo'n 500 jaar geleden leefde. Hij was een alleskunner. Tekenen, schilderen, beeldhouwen, onderzoeken, uitvinden, hij was er altijd mee bezig.
Zijn bekendste schilderij is de Mona Lisa. Het is misschien wel het bekendste schilderij van de wereld. Het hangt in het Louvre, een groot museum in Parijs. Elke dag trekt het duizenden bezoekers. Het gezicht van de vrouw lijkt wel te bewegen. Dat komt door de sfumato-stijl die Leonardo gebruikte.
Leonardo's grote droom was te kunnen vliegen. Hij probeerde het met grote vleugels aan zijn armen. Hij tekende ook een soort helikopter met een enorme schroef.
Da Vinci was een alleskunner, maar vliegen is hem nooit gelukt.


© Louvre, Parijs

Da Vinci schilderde zijn 'Mona Lisa' op een houten plaat, zoals toen de meeste schilders deden. Het landschap bij het portret maakt het geheel levendiger.

Een snelle leerling

Leonardo da Vinci was een man die zoveel kon dat hij een genie genoemd werd.
De jonge Leonardo kon zo goed tekenen dat zijn vader hem naar de kunstschilder Verrocchio stuurde. In de werkplaats van deze leermeester kon Leonardo als leerling aan de slag. Eerst moest hij klusjes doen, zoals lijsten maken en verf mengen. Later leerde hij allerlei technieken, zoals perspectief schilderen. Leonardo was een snelle leerling. Na zes jaar werd hij zelf leermeester.
In Florence ging Leonardo werken voor de familie de Medici. De superrijke heer Lorenzo de Medici werd zijn beschermheer.
Toen Leonardo dertig was, verhuisde hij naar Milaan. Zijn nieuwe beschermheer was hertog Sforza. Van Leonardo moesten beeldhouwwerken en schilderijen er levensecht uitzien. Dat kostte tijd. Zo werkte hij in Milaan drie jaar aan één fresco.
Na Milaan werkte hij in Venetië en weer in Florence. De laatste drie jaar van zijn leven woonde da Vinci in Frankrijk waar hij werkte voor de Franse koning.

Een nieuwe tijd

De tijd waarin Leonardo da Vinci leefde noemen we de renaissance. In de renaissance keek men terug op de oudheid. Maar men ging ook op zoek naar nieuwe dingen. Onderzoekers bestudeerden de planeten en de aarde. Leonardo deed volop mee. Hij bestudeerde onder andere sterrenkunde en de kracht van stromend water. En het menselijk lichaam. Hij sneed in lijken om te zien hoe het lichaam er van binnen uit zag. Precies noteerde hij wat hij zag en maakte er tekeningen bij.


© Accademia, Venetië

Hoe lang moesten de armen en benen van de perfecte mens zijn? De Romein Vitruvius had al rond het jaar nul de ideale maten opgeschreven. Da Vinci maakte er deze wereldberoemde tekening van: de 'Vitruviusman'. Met gespreide armen en benen past de mens in een cirkel met de navel als middelpunt.

Da Vinci maakte ontwerpen voor gebouwen, bruggen en stadspleinen. Hij bedacht ook machines, een watermolen, een lift, wapens en muziekinstrumenten. Van al zijn ontwerpen zijn er veel tekeningen bewaard gebleven.
Da Vinci schreef al zijn ideeën en uitvindingen op. Bij elkaar werden het duizenden bladzijden tekst en tekeningen. Het duurde 300 jaar voordat ze bekend werden. Nu weten we dat de kunstenaar met zijn ideeën zijn tijd ver vooruit was.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 379 Leonardo da Vinci.

Details en informatie

  • Titel: Leonardo da Vinci
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: IC379
  • Niveau: 3
  • Siso: J 737.2
123movies