Noordhoff Uitgevers

Luizen en vlooien

Heb jij wel eens luizen gehad? Heel vervelend, want het kriebelt op je hoofd en je komt er moeilijk van af. Een hoofdluis is een insect dat van bloed leeft. Hij leeft op een hoofd tussen de haren. Aan hun poten zitten kleine haakjes. Daarmee houden ze zich vast aan de haren. Kale mensen zullen dus niet snel luizen krijgen. Het gekriebel dat je voelt, komt niet door de pootjes die over je hoofd wandelen. Het wordt veroorzaakt doordat de hoofdluis in je hoofd prikt en er wat speeksel in spuugt. Dat speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt. Het bloed blijft dan vloeibaar en daardoor kan de luis het opzuigen.


Veel mensen krijgen al jeuk als ze alleen nog maar aan luizen denken!

Onder de loep

Een luis is een heel klein beestje. Een luis was eerst een larve. De larve kwam uit een eitje, dat we neet noemen. Een larve is na acht dagen een volwassen hoofdluis. Een luis leeft ongeveer een maand en kan in die tijd wel tweehonderd eitjes leggen. De nieuwe luizen krijgen ook weer jongen. Toch heb je vaak niet meer dan twintig luizen op je hoofd. Want als het er zoveel zijn, voel je dat, krijg je er last van en ga je er iets aan doen.
Kammen met een stofkam helpt het beste om van hoofdluis af te komen. De tanden van die kam staan zo dicht bij elkaar dat een luis er niet doorheen kan. Je ziet ze op de kam lopen en kunt ze dan pakken. Er zijn ook veel bestrijdingsmiddelen te koop. Daar zit gif in. Er bestaat speciale shampoo, crème en lotion. Omdat luizen overlopers zijn, moet je ook je kleding en beddengoed wassen. En je muts en sjaal als het winter is.

Vlooien

Andere kriebelbeestjes zijn vlooien. In tegenstelling tot luizen kunnen ze heel goed springen. Ze leven van bloed, net als luizen. Vooral dieren hebben ze. 
Vlooien en ook hun larven kunnen lang zonder bloed overleven. Een luis heeft binnen een week bloed nodig, anders gaat hij dood. Een vlo houdt het wel een jaar uit. Als je in een huis komt waar lang geen mensen of dieren zijn geweest, kun je soms ineens jeuk aan je benen krijgen. Dat komt dan omdat je gebeten bent door vlooien. Ze hebben al die tijd in hun cocon gezeten. Door de trillingen van de voetstappen in huis, zijn de cocons open gegaan. De hongerige vlooien bespringen dan je benen. Door je lichaamswarmte en de geur van je zweet, weten ze waar je bent. 
Vroeger bestonden er mensenvlooien. Die waren gevaarlijk, want ze konden ziektes overbrengen. Nu zijn ze uitgestorven. Er zijn heel veel verschillende soorten vlooien. Heel veel dieren hebben ze. Er zijn honden- en kattenvlooien, maar ook egel-, muizen- en zeehondenvlooien.


Links een mensenvlo, rechts een hondenvlo. Zie je welke van de twee er net bloed heeft gedronken?


Dit is een samenvatting van Informatieboekje 05 Luizen en vlooien.

Details en informatie

  • Titel: Luizen en vlooien
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: 5
  • Niveau: 4
  • Siso: 597.89