Documentatiecentrum

Máxima

Op 2 februari 2002 trouwde kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Het was een bijzondere dag. Niet alleen voor het paar zelf. Heel Nederland vierde feest. Als alles goed gaat, volgt kroonprins Willem-Alexander later koningin Beatrix op. Het is belangrijk dat hij trouwt met een vrouw die hem goed kan helpen bij het koningschap. Want dat is een moeilijke taak. De koning of koningin is het staatshoofd van ons land. Het staatshoofd bestuurt samen met de regering het land. Verder is koningin Beatrix een soort visitekaartje voor Nederland. Ze legt vaak staatsbezoeken in andere landen af en ze ontvangt op haar paleis belangrijke buitenlandse mensen. Die taak moet Willem-Alexander later van haar overnemen.

Wie is Máxima?

Willem-Alexander en Máxima konden niet zomaar trouwen. Omdat Willem-Alexander later het land gaat besturen, moest de vrouw waarmee hij wilde trouwen eerst worden goedgekeurd. Er zijn veel gesprekken met Máxima gevoerd. Door koningin Beatrix, maar ook door de Nederlandse regering. Máxima wist bijna niets over Nederland toen ze Willem-Alexander leerde kennen. Ze komt uit het Zuid-Amerikaanse land Argentinië. Toen het duidelijk was dat ze zouden gaan trouwen, werd er een tournee door Nederland georganiseerd. Het aanstaande bruidspaar ging op bezoek in alle provincies van Nederland. Zo leerde Máxima Nederland kennen, en de Nederlanders leerden haar kennen.

Veel mensen gingen kijken toen Máxima en Willem-Alexander door Nederland toerden.

Een moeilijkheid in het verhaal was de vader van Máxima. Hij heet Jorge Zorreguieta en was vroeger een minister in de regering van Argentinië. Deze regering heeft heel slechte dingen gedaan. Er zijn mensen vermoord. Veel mensen in Nederland zijn daar nog steeds erg boos over. Máxima heeft in een toespraak gezegd dat ze het heel erg vindt wat er in Argentinië is gebeurd. Veel mensen waren opgelucht dat Máxima zich tegen die regering uitsprak. Er werd afgesproken dat Máxima's vader niet bij het huwelijk aanwezig zou zijn. Toen konden de voorbereidingen voor het feest beginnen.
Op 2 februari 2002 vond het huwelijk plaats in Amsterdam. In de Nieuwe Kerk en in de Beurs van Berlage. De trouwpartij werd op de televisie uitgezonden. Zo'n vijftig miljoen mensen in Nederland en in het buitenland keken ernaar. Er waren zestig televisiecamera's bij. Die waren verstopt in plantenbakken en kroonluchters, zodat het echtpaar er zo min mogelijk last van had. Er waren vijfhonderd lampen en driehonderd microfoons. Er waren vijfhonderd mensen nodig om al die apparatuur te bedienen!

Willem-Alexander en Máxima zeggen 'ja' tegen elkaar en geven elkaar een ring.

Details en informatie

  • Titel: Máxima
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC119
  • Niveau: 1
  • Siso: J 936.4
123movies