Documentatiecentrum

Madurodam

In Den Haag ligt de miniatuur-stad Madurodam. Alles is er in het klein nagebouwd. Huizen, kerken en andere gebouwen. Straten met grachten, bruggen en een station. Maar ook winkels, huizen en een kermis. Alles is precies 25 keer zo klein als in het echt. Of zoals dat heet: op een schaal van 1 op 25. Alles wat Nederland bekend en beroemd maakt, vind je terug in Madurodam. Er zijn vier wijken: het Centrum, de Polder, de Haven en Buiten. Over paadjes kun je overal langs lopen en alles van dichtbij bekijken. Behalve kleine gebouwen zijn er ook miniatuur-mensjes, in totaal zo'n 66 duizend. Dat is ongeveer evenveel als de hoeveelheid mensen in Apeldoorn.












Ook nieuwe gebouwen krijgen in Madurodam een plek.

Net echt

Alles in Madurodam wordt gemaakt door medewerkers van de ministad. Er zijn een heleboel werkplaatsen. In één ervan worden de gebouwen, wegen en spoorbanen gemaakt. Maquettes (zeg: maakettes) noemen ze die zelf. In een andere werkplaats worden mensjes gemaakt. En alles wat zij nodig hebben, zoals stoeltjes, fietsen en nog veel meer. Dat heet de figuratie. De meeste mensjes worden met de hand gemaakt. Dat gebeurt met vloeibare kunst-stof, dat is stof die niet in de natuur voorkomt. Deze kunststof gaat in vormpjes. De poppetjes worden in de oven gebakken en dan beschilderd. Dat duurt lang, want elk laagje verf moet 24 uur drogen.










Al die verflagen zijn er niet voor niets. Ook in de regen blijven de kleuren van de figuratie goed.

Madurodam is eigenlijk een monument. Mijnheer en mevrouw Maduro richtten de miniatuur-stad op als aandenken voor hun zoon George. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers. In 1945 overleed hij in een Duits kamp voor gevangenen. Madurodam zorgt ervoor dat niemand George Maduro vergeet. Een ander doel van het echtpaar Maduro was geld inzamelen voor zieke kinderen. Nog steeds gaat een deel van de inkomsten naar kinderen met tuberculose, een ernstige longziekte. In 1952 ging Madurodam open. De burgemeester van Den Haag vond het gelijk een goed plan. Hij maakte ruimte vrij voor de aanleg van het stadje.

Een speciale commissie bedenkt wat er wel en niet in Madurodam komt te staan. De mensen die in de commissie zitten, zijn streng. Een gebouw moet typisch Nederlands zijn. Als er al iets staat wat erop lijkt, dan gaat het niet door. Als het leuk is voor toeristen, mensen die voor hun lol reizen, dan helpt dat. Als het beweegt, vindt de commissie dat ook leuk. In 1996 werd het terrein uitgebreid. Maar nu is het nieuwe stuk al weer helemaal vol. Verder uitbreiden kan niet. Daarom kijkt de commissie nu nog beter. Gebouwen die al dertig jaar in Madurodam staan, en 'op' zijn, worden vervangen. Of niet, en dan is er plaats voor iets anders.

Details en informatie

  • Titel: Madurodam
  • Auteur(s): Tanja Veenstra
  • Nummer: JC247
  • Niveau: 1
  • Siso: J Zuid-Holland 986.6
123movies