Documentatiecentrum

Make-up

Je mooi maken is van alle tijden. In de oertijd verfden mensen hun lichamen met bessensap en gekleurde modder. In het oude Egypte kleurden prinsessen hun wangen bruin met poeder van krokodillenmest. Nu ga je met glanzende lipgloss-lippen en verleidelijke, zwarte wimpers naar een klassenfeest. Met make-up voelen veel vrouwen en meisjes zich mooier en daardoor zekerder van zichzelf. Het geeft hun zelfvertrouwen. Maar er zijn ook vrouwen die helemaal niet van opmaken houden. Zij vinden puur natuur het mooist.

In de Westerse samenleving speelt uiterlijk een grote rol. Mensen geven veel geld uit aan cosmetica en kleding. Waarom is schoonheid zo belangrijk? Dat is een vraag die mensen al heel lang bezighoudt. De beroemde filosoof Plato schreef tweeduizend jaar geleden al: 'Wat mooi is, is goed.'

Mooi meegenomen

Of Plato gelijk had? In ieder geval is het wel prettig als je mooi bent. Uit onderzoek blijkt dat baby's een mooi gezicht langer bekijken dan een lelijk gezicht. Ook is bewezen dat knappe mensen meer kans hebben op het vinden van een goede baan. Mooie mensen worden zelfs sneller aardig gevonden!

Wetenschappers zeggen dat schoonheid te maken heeft met voortplanting. In de dierenwereld kiezen de vrouwtjes eerst de mooiste en sterkste mannetjes. Dat is hun instinct. Onbewust weten ze dat ze met mooie, sterke mannetjes meer kans hebben op mooie, sterke jongen. Natuurlijk denken een jongen en een meisje die elkaar leuk vinden nog helemaal niet aan het krijgen van kinderen. Maar onbewust schijnt dat toch een rol te spelen. Meisjes kijken naar knappe, sterke, stoere jongens. En jongens kijken naar een lief meisjesgezichtje met grote ogen, volle lippen en een gladde huid.

Grote ogen laten je er jonger uitzien, volle lippen zijn een teken van vruchtbaarheid en een gladde huid duidt op gezondheid.

Met make-up proberen vrouwen dit schoonheidsideaal te bereiken. Door lippenstift lijken lippen voller, mascara en eyeliner (zeg: ajlajnur) maken je ogen groter. Met gekleurde creme, foundation (zeg: foundeesjun), maak je je huid egaler en gladder.

Wat mensen mooi of niet mooi vinden, hangt ook af van wat in de mode is. Bij kleding én bij make-up. Het ene seizoen zijn felrode lipsticks helemaal in. Een half jaar later zie je weer overal natuurlijke, zachte kleuren. Door televisie en modebladen kun je te weten komen wat in de mode is. In iedere reclame, advertentie en modereportage (zeg: reeportaazjuh) zie je prachtige slanke meisjes met verleidelijke lippen en volle wimpers. Het enige dat je moet doen om ook zo mooi te zijn, is de juiste lippenstift en mascara kopen. Tenminste, dat willen de reclamemakers je wijs maken. Het werkt wel. In de cosmetische industrie worden miljarden euro's verdiend aan de verkoop van steeds weer nieuwe producten.

Iemand die van beroep gezichten opmaakt, is een visagist (zeg: viezaazjist). Zo iemand weet alles van make-up, kleurgebruik en gezichtsvormen. Sommige visagisten zijn goed in bruidsmake-up, anderen schminken toneelspelers of tv-presentatoren. Als je nare littekens hebt van bijvoorbeeld brandwonden kun je ook naar een visagist. Die heeft speciale camouflage-stiften (zeg: kaamoeflaazjuh) en foundations om de plekken minder zichtbaar te maken. Hij of zij vertelt je ook hoe je die make-up zelf thuis kunt opbrengen.

Zonder make-up zou deze tv-presentator er in het licht van de felle lampen erg bleek uitzien.

Details en informatie

  • Titel: Make-up
  • Auteur(s): Martine van Kolfschoten
  • Nummer: IC159
  • Niveau: 4
  • Siso: J 615.4
123movies