Noordhoff Uitgevers

Marokko

Marokko is bijna twintig keer zo groot als Nederland. Er wonen 26 miljoen mensen. Veel Marokkanen wonen in steden. In Casablanca en Rabat bijvoorbeeld. In Marokko komen veel toeristen. Want er zijn ruige bergen, prachtige steden en uitgestrekte zandstranden.
Toch is Marokko geen rijk land. Er is weinig industrie. Ook bestaat een groot deel van het land uit onvruchtbare woestijngrond. Daardoor is er niet veel werk. Veel mensen zijn dan ook werkloos. Tussen 1965 en 1980 verhuisden veel Marokkanen naar Europa. Daar was volop werk voor hen. Daarom wonen er nu zoveel Marokkaanse gezinnen in Nederland.

In Marokko is veel woestijn.

Berbers, Arabieren en nomaden

Bijna de helft van de Marokkanen is Berbers. Berbers stammen af van de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Berbervrouwen kun je herkennen aan tatoeages op hun neus, kin, armen en benen. Daarmee laten de vrouwen zien dat ze tot de Berber-groep behoren.
De Arabieren zijn de grootste bewonersgroep in Marokko. Zij kwamen tussen 600 en 700 vanuit Arabië naar Marokko. Ze bekeerden de bevolking tot de islam. De islam is de godsdienst van de moslims.
De Berbers beschouwden de Arabieren eeuwenlang als indringers. Maar nu hebben ze al meer dan duizend jaar dezelfde godsdienst, cultuur en geschiedenis. Op school wordt Arabisch gesproken.

De tatoeages worden met een naald en kleurstof in de huid aangebracht. De figuren gaan er nooit meer af.

In de bergen wonen nomaden. Zij trekken met hun kudden schapen of geiten van de ene plek naar de andere. Ze hebben geen vaste woonplaats. Nomaden wonen in tenten. In het voorjaar trekken ze met hun kudden naar de bergweiden in het Atlasgebergte. Daar blijven ze tot het eind van de zomer. Daarna trekken ze naar de kust bij de Atlantische Oceaan. Daar ligt een laagvlakte. Dat is een stuk land waar ze hun vee laten grazen. Achter het Atlasgebergte ligt geen zandwoestijn, maar steenwoestijn met rotsen, grind en zandheuvels. Er groeien alleen vetplanten en doornstruiken. Die hebben weinig water nodig. De boeren houden er geiten of schapen voor wol, vlees en melk.
In het zuiden van Marokko ligt een deel van de Sahara: dat is de grootste woestijn ter wereld. Het is er zo heet en droog dat er niets groeit. Alleen in de oases wonen mensen. Dat zijn gebieden in de woestijn waar water voorkomt. Het water komt uit een bron of uit een ondergrondse rivier. Daar groeien dadelpalmen. Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Ze smaken zoet en hebben een dikke schil.

De meeste steden liggen het noorden.

Details en informatie

  • Titel: Marokko
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: IC029
  • Niveau: 3
  • Siso: J Eu Maro 991