Documentatiecentrum

Marokko

Denk je bij Marokko aan gekruid eten, woestijntochten of zonnige stranden? Dat klopt allemaal! Maar Marokko is ook een moderne samenleving met grote steden, zoals Tanger, een havenstad in het noorden en Casablanca, de grootste stad van het land. Vroeger heersten er sultans over het gebied. Deze machtige heersers lieten schitterende paleizen en moskeeën te bouwen. Soms koos een sultan een andere hoofdstad en zo kwam Marokko aan zijn vier koningssteden: Fès, Meknès, Marrakech en de tegenwoordige hoofdstad Rabat.  


© Shutterstock, New York

Op het hoogste punt van Tanger ligt de oude vesting. Daar heb je een geweldig uitzicht.

Een kijkje in steden en dorpen

Toeristen bezoeken graag de medina’s, de oude stadscentrums. Daar in de wirwar van straatjes vind je honderden winkeltjes met geurige kruiden zoals ras el hanout, handgeknoopte tapijten, typisch Marokkaanse tajines, sieraden, kleding en nog duizend-en-een andere dingen.
In de dorpen zijn de wegen vaak nog onverhard. Ezels en dromedarissen vervoeren mensen en spullen. Marokkanen staan bekend om hun gastvrijheid. Gasten krijgen altijd een glaasje met thee van muntblaadjes aangeboden. 


© Age Fotostock, Barcelona

De Hassan II moskee in Casablanca. Binnen in deze grootste moskee van Marokko is plek voor 25.000 mensen, op het plein kunnen er 85.000 staan.

Geld verdienen

Veel Marokkanen werken in de landbouw. De meeste producten zoals sinaasappelen en olijven zijn bestemd voor de export. Honderden vissersboten gaan dagelijks het water op. Geen land dat zo veel sardines vangt en in blikjes stopt als Marokko. De industrie van Marokko groeit, ook omdat de lonen veel lager zijn dan in Europa. Zo heeft Tanger grote autofabrieken en zijn er in veel plaatsen naaiateliers. Erg belangrijk voor het land is fosfaat dat op meerdere plaatsen uit de bodem wordt gehaald. In fabrieken worden daar kunstmestkorrels van gemaakt. Het toerisme levert ook veel geld op.

Details en informatie

  • Titel: Marokko
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 96
  • Niveau: 4
  • Siso: J Marokko 991
123movies