Documentatiecentrum

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter werd in 1607 in Vlissingen geboren. Als jongen wilde hij al naar zee. Zijn droom kwam uit. Hij was elf toen hij scheepsjongen werd op een koopvaardijschip. Later werd hij stuurman en daarna kapitein.
Nederland verdiende in de zeventiende eeuw (1600-1700) veel geld met handel en scheepvaart. Engeland wilde dat ook. Er werden veel zeeoorlogen gevoerd tussen de twee landen.
De Ruyter klom op tot admiraal van de Nederlandse vloot en kreeg een nieuw vlaggenschip. Dit werd zijn commandoschip. Voor die tijd vochten de schepen vaak op eigen houtje. Dat mocht niet meer van de nieuwe admiraal. Kapiteins moesten in linie gaan varen, recht achter elkaar. Dat was moeilijk. Daarom moesten de kapiteins veel oefenen.
Soms verloor De Ruyter een zeeoorlog, maar meestal won hij. Nu staat er in Vlissingen een standbeeld voor deze belangrijke zeeheld.


© Cor Aafjes/ANP

Het standbeeld van Michiel de Ruyter is van 1841. De kanonnen zijn later opgevist uit de Middellandse Zee, waar de admiraal zijn laatste zeeslag vocht.

Gouden Eeuw

De Ruyter leefde in een onrustige tijd. De Spaanse koning was hier eerst de baas. Maar de Nederlanden maakten zich los van Spanje. In 1588 kreeg het gebied de naam de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Maar de Opstand duurde nog lang voort tot ver in de zeventiende eeuw. Toch ging het in deze eeuw, de Gouden Eeuw, juist heel goed met het land. De Nederlanders verdienden veel geld met de handel. Uit alle delen van de wereld haalden zij producten, die ze verkochten in de Hollandse steden. De Nederlandse handelsvloot was de grootste ter wereld.
De kooplieden werden rijker. Ze hadden geld om kunst te kopen en prachtige huizen te laten bouwen.

Zeeoorlogen

De welvaart in de kleine republiek maakte Engeland jaloers. Dat land wilde ook veel geld verdienen met handel en vervoer over zee. Daarom voerde de Engelse regering de Scheepvaartwetten in. Dit leidde tot verschillende oorlogen tussen Nederland en Engeland. Voor een zeeoorlog was een sterke oorlogsvloot nodig. Er werden tientallen nieuwe grote slagschepen gebouwd. Op de grootste schepen was plaats voor wel driehonderd matrozen en zeesoldaten. Op de dekken stonden tachtig kanonnen.

Door de zeeoorlogen was de schade voor beide landen enorm. De handel lag lange tijd stil. Het was hoog tijd voor vrede, vonden beide landen. In 1667 kwamen ze in Breda bij elkaar om erover te praten. De onderhandelingen verliepen niet goed genoeg voor Nederland. Daarom werd er een list bedacht om Engeland onder druk te zetten. Deze leidde tot de grootste overwinning van De Ruyter. Veel Engelse schepen werden in brand gestoken en tot zinken gebracht.

Redder van het land

De vrede van Breda duurde maar vijf jaar. In 1672 werd Nederland door vier vijanden tegelijk aan gevallen. Frankrijk en Engeland hadden nu samen een sterke vloot. Daarmee wilden ze een leger op de Nederlandse stranden afzetten om de Hollandse steden te veroveren. De vloot van De Ruyter moest de vijandelijke schepen tegenhouden. Drie keer werd er fel aangevallen, maar telkens wist De Ruyter een landing te voorkomen. Zo redde hij zijn land op het nippertje.

In 1676 maakte De Ruyter zijn laatste zeereis. Tijdens een gevecht met de Franse vloot raakte hij gewond. Hij overleefde het niet. Zijn lichaam kwam pas vijf maanden later in Amsterdam aan. Daar werd hij begraven in de Nieuwe Kerk. Het was daar nog nooit zo druk geweest bij een begrafenis.


© Atlas van Stolk, Rotterdam

18 maart 1677; een lange stoet op weg naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de begrafenis van Michiel de Ruyter.

Details en informatie

  • Titel: Michiel de Ruyter
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: IC314
  • Niveau: 3
  • Siso: J 937.3
123movies