Documentatiecentrum

Mode

Heb jij 'hippe' kleren in je kast hangen? Weet jij wat op dit moment 'in' is en wat niet? Ja? Dan zie jij er waarschijnlijk heel modieus uit. Mode is eigenlijk een gek iets. Mode wordt gemaakt, maar het ontstaat ook vanzelf. Mensen in de modewereld proberen ervoor te zorgen dat bepaalde kleding in de mode komt. Maar het gebeurt vaker dat mensen er net zo uit willen zien als hun favoriete zanger of zangeres. Zo is Madonna bijvoorbeeld iemand die goed in de gaten wordt gehouden. Ze is al heel lang zangeres. En ze is al vaak van stijl veranderd. Veel fans van haar gaan daarin mee.

Iedereen pikt wel iets op uit de mode wat hij of zij leuk vindt.

Smaken verschillen

Veel mensen hebben hun eigen kledingstijl. Ze combineren dingen die 'in' zijn met kledingstukken die ze gewoon lekker vinden zitten. Dat kan prima. Als je er alleen maar volgens de laatste mode uit zou willen zien, kost dat je verschrikkelijk veel geld. Je zou twee keer per jaar een totaal nieuwe outfit moeten kopen. Dat is voor gewone mensen niet te doen. En misschien past zo'n nieuwe collectie helemaal niet bij jou. Of is het eigenlijk helemaal niet je smaak.

Mode wordt gemaakt door modeontwerpers. Zij bedenken de ontwerpen en maken er tekeningen en patronen van. Iemand anders naait er dan kleren van. Couturiers (zeg: koetuurjees) zijn ook modeontwerpers, maar zij doen ook het naaiwerk zelf. Per jaar zijn er twee momenten waarop nieuwe mode wordt geshowd. In het voorjaar en in het najaar presenteren de modeontwerpers hun nieuwe collecties. Modellen laten dan die kleding zien. Ze zijn vaak knap en heel erg mager. Sommige mensen vinden hen zelfs te mager. De modellen trekken de kleding aan en lopen ermee over een podium. Dat podium heet catwalk (zeg: ketwok).

Frans Molenaar is een beroemde Nederlandse couturier. Hier zie je jurken van hem.

Er zijn modeontwerpers die hun kleding in verre landen laten naaien. Maar in arme landen wordt dat werk wel eens door kinderen gedaan. Dat is omdat kinderarbeid meestal heel goedkoop is. De kinderen verdienen er heel weinig mee. In Nederland is kinderarbeid verboden. Gelukkig zijn er organisaties die actie voeren om kinderarbeid overal te verbieden. En veel kledingmerken controleren of er geen kinderen aan hun producten werken.

In mode wordt soms bont gebruikt. Bont is de vacht van dieren, bijvoorbeeld vossen en nertsen. Die dieren worden speciaal gefokt om hun mooie glanzende velletjes. Ze zitten dan in kleine hokjes bij elkaar. Als ze groot genoeg zijn, worden ze afgemaakt. En dan kan een couturier van hun vacht bijvoorbeeld een jas maken. Bont is voor dieren, zeggen veel mensen. Zij vinden dat bont als kleding voor mensen verboden moet worden.

Details en informatie

  • Titel: Mode
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: JC138
  • Niveau: 2
  • Siso: J 907.1
123movies