Documentatiecentrum

Monsters

Monsters, bestaan ze wel of niet? Je kunt het pas zeggen als je er één gezien hebt. Zelf, met je eigen ogen. Maar heb je er nooit één gezien, weet je dan ook zeker dat ze niet bestaan? Niemand die het weet! In boeken en films komen monsters zeker voor. Vaak lijken ze op dieren, maar niet precies. Een draak is het grootste en beroemdste monsterdier. Hij kan vuur spugen en heeft vleugels om te vliegen. Een grote draak kan volgens de bedenkers wel vijftien meter lang zijn. Hij heeft scherpe tanden, grote klauwen, schubben en een lange, puntige staart. Zijn adem is giftig.

In 1933 kwam de eerste film over King Kong uit. Er werden veel meer films over de superaap gemaakt. In 2005 verscheen er ook weer één.

Beroemde monsters

In de boeken over Harry Potter komen veel monsters voor. Vriendelijke en gevaarlijke. Een van Harry's leraren is een weerwolf. Een andere leraar heeft een hippogrief als huisdier. De schrijfster van de Harry Potterboeken is J.K. Rowling. Ze verzon de monsters niet allemaal zelf. De meeste komen uit oude mythen en sagen. Dat zijn verhalen die mensen vroeger aan elkaar vertelden. Andere beroemde monsters zijn het monster van Frankenstein en King Kong. Veel kinderen en volwassenen zijn dol op boeken en films over monsters. Even lekker griezelen!

De Moomins zijn een trollenfamilie. De Finse schrijfster Tove Jansson bedacht de Moomins.

In Zweden, Noorwegen en Denemarken zijn trollen de bekendste monsters. Ze komen in veel oude volksverhalen voor. Ze zijn lomp en onhandig. Ze hebben vier vingers, vier tenen en een heel grote neus. Veel trollen hebben een staart. Er zijn kleine en grote trollen, sommige zijn gevaarlijk, andere niet. Ze kunnen erg oud worden. Zo oud, dat er bomen en struiken op hun hoofd groeien. De meeste trollen hebben een hekel aan mensen. Gelukkig zijn ze vrij dom, zodat je ze gemakkelijk voor de gek kunt houden. Trollen kunnen niet tegen zonlicht. Zodra ze in de zon komen, veranderen ze in steen. Daarom wonen ze in grotten.

In Schotland is een meer: Loch Ness. Veel mensen zeggen dat er in dat meer een monster zwemt, het monster van Loch Ness. Het lijkt op een hagedis en is ongeveer vijftien meter lang. Het heeft een kleine kop op een lange nek. Mensen gaven het monster de troetelnaam Nessie. Nessie werd voor het eerst in het jaar 565 gezien. Wetenschappers hebben later met sonar geprobeerd om Nessie te vinden. Dat is nog niet gelukt. Wel maakten mensen foto's, en in 1960 zelfs een film. De beelden zien er vrij echt uit. Maar echt bewijs voor het bestaan van het monster is nog nooit gevonden.

Details en informatie

  • Titel: Monsters
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC159
  • Niveau: 1
  • Siso: J 908.5