Documentatiecentrum

Muggen

Zzzzzz… Muggen! Daar gaat je nachtrust! Muggen horen bij de zomer. Ze zitten overal, vooral bij vochtig weer en hoge temperaturen. 
Muggen zijn vliegende insecten. De meeste muggen hebben een lang, dun lijf, zes poten en twee doorzichtige vleugels. Ze worden meestal niet groter dan de nagel van je pink. Maar er zijn ook grotere soorten muggen. In Nederland leven ongeveer 25 verschillende soorten muggen.

Zuigen

Muggen hebben geen angel, zoals bijen en wespen. Ze kunnen dus niet steken. Muggen hebben wel een zuigsnuit. De meeste muggensoorten zuigen daarmee vooral sap uit bloemen en planten, zoals nectar. Maar veel muggensoorten kunnen ook bijten met hun zuigsnuit. Alleen vrouwtjesmuggen bijten. Zij zuigen dan bloed op. De bekendste bijtende muggen noemen we steekmuggen of muskieten. Maar bijtmuggen zou een betere naam zijn.   


© iStock, Calgary 

Beet!

Wat gebeurt er nou precies als je gestoken wordt door een mug? Als de vrouwtjesmug op je huid is geland, maakt ze met de styletten in haar zuigsnuit een gaatje. Normaal komt er een korstje op zo’n wondje. Maar een mug kan geen hard bloed drinken. Daarom spuugt ze eerst in het wondje. Door dit spuug wordt je bloed niet hard. 


© Shutterstock, New York

Vrouwtjessteekmuggen houden van bloed. Met hun zuigsnuit bijten ze in jouw huid.

Bult

Bij een muggenbeet komt er dus geen korstje. Dankzij het muggenspuug kan de mug lekker doordrinken. Gelukkig blijft je bloed niet stromen als de mug wegvliegt. Daar is het gaatje te klein voor. 
Je krijgt wel een bult. Dat komt doordat jouw lichaam dat spuug niet wil. Je lichaam probeert met tegengif het spuug weg te werken. Hierdoor krijg je een allergische reactie, een rode jeukende muggenbult. 

Details en informatie

  • Titel: Muggen
  • Auteur(s): Ellen Westerveld
  • Nummer: 65
  • Niveau: 3
  • Siso: J 597.89
123movies