Documentatiecentrum

Nachtdieren

In Nederland leven veel nachtdieren. Je vindt hier alleen al tweeduizend soorten nachtvlinders. Nachtdieren zijn vooral actief om voedsel te zoeken. Kikkers eten 's nachts motten en regenwormen. Muggen steken en zuigen bloed. Vossen gaan op jacht naar muizen, konijnen, hazen en kippen. Veel nachtdieren zijn 's nachts wakker omdat ze dan minder goed zichtbaar zijn voor hun vijanden. Voor andere dieren is het donker juist handig om op jacht te gaan. Ze vallen dan niet op voor hun prooidieren. Er zijn ook nachtdieren die vroeger wel overdag wakker waren. Omdat ze zich opgejaagd voelen door de mens verstoppen ze zich overdag. In de schemer komen ze tevoorschijn.

 


nachtvlinder

dagvlinder

De nachtvlinder verschilt van de dagvlinder door zijn kleur en door zijn voelsprieten die op veertjes lijken.

Goede zintuigen

Bij nachtdieren zijn sommige zintuigen extra goed ontwikkeld. Ze zien, horen of ruiken beter. Daardoor kunnen ze goed in het donker leven. Katten kunnen bijvoorbeeld zes keer beter zien in het donker dan mensen. Uilen horen extra goed. Ze kunnen hun kop heel ver ronddraaien. De twee oren van een uil zitten niet even hoog. Daardoor hoort hij geluiden van boven én van beneden. Nachtvlinders ruiken met hun voelsprieten. Er zijn ook nachtdieren met geheime zintuigen. Zo maakt een vleermuis hoge piepgeluidjes. Die geluidsgolven botsen ergens tegenaan en kaatsen terug. Zo vangt een vleermuis ook beestjes die hij opeet.

De pluimpjes op de kop van de uil zijn niet zijn oren. De oren zijn kleine gaatjes naast de ogen, je kunt ze niet zien.

Er zijn ook huisdieren die eigenlijk nachtdieren zijn. Hamsters, cavia's en chinchilla's bijvoorbeeld. Ze slapen overdag, verstopt onder wat hooi of zaagsel. Je krijgt ze dus bijna niet te zien. Ze worden wakker als het gaat schemeren. Dan gaan ze spelen. Je kunt zo'n dier in een kooi op je kamer houden. Maar of je dan nog goed kunt slapen? Katten zijn ook nachtdieren. Ze slapen veertien tot achttien uur per dag. Katten hebben zich wel aangepast aan de mensen. Ze zijn een beetje dagdier geworden. Hun eten wordt elke dag door hun baasje klaargezet, dus jagen is eigenlijk niet meer nodig. Maar soms doen ze dat toch nog.

Het wordt 's nachts steeds minder donker in Nederland. Door lichtreclames en straatlantaarns is er 's nachts op veel plekken steeds meer licht. Het meeste licht komt van de kassen in de glastuinbouw. Dat is kunstlicht. Sterke lampen zorgen ervoor dat groente en fruit in die kassen beter gaan groeien of bloeien. Voor nachtdieren is dat licht heel vervelend. Het heet lichthinder. Gelukkig wordt daar steeds vaker iets tegen gedaan. Kassen worden bijvoorbeeld afgeschermd, zodat het felle kunstlicht niet meer naar buiten kan schijnen. Voor vleermuizen worden speciale nestkasten opgehangen op stille, donkere plaatsen.

Details en informatie

  • Titel: Nachtdieren
  • Auteur(s): L van Duin/J Veltkamp
  • Nummer: JC179
  • Niveau: 1
  • Siso: J 596.9
123movies