Documentatiecentrum

Nepnieuws

Nieuwtjes die niet waar zijn of niet helemaal kloppen, noem je nepnieuws. Naast deze nieuwtjes kom je op internet ook andere informatie tegen die niet klopt. Iedereen kan berichtjes verspreiden via internet, via sociale media als WhatsApp en Instagram. Jij ook. Er is geen controle of alles wel waar is. Je weet dus niet altijd wat je kunt geloven.
Daarnaast zijn er papieren kranten, nieuws-websites, tijdschriften en het journaal op radio en televisie. Al die ‘serieuze’ media bij elkaar en de mensen die ervoor werken, worden de pers genoemd. De pers wil nieuws verspreiden dat klopt. Alles wordt goed uitgezocht voordat het opgeschreven wordt. Waarom bestaat er dan toch nepnieuws? 

© Shutterstock, New York

Je moet goed opletten op welke sites je informatie zoekt. Op veel sites gaat het niet om goede informatie geven, maar om geld verdienen.

Geld verdienen

Mensen maken nepnieuws om verschillende redenen. Soms wordt nepnieuws verspreid als roddel of grapje. Of het wordt gemaakt om mensen van mening te laten veranderen. Hiervoor worden trollen gebruikt. Ook bedenken mensen expres nepnieuws om er geld mee te verdienen. Ze schrijven een spannend bericht met een opvallende kop. Dan klik je erop om verder te lezen. Dat is juist de bedoeling, want dan krijg je een advertentie te zien. Hiermee verdient de maker van het bericht geld. Ook in veel vlogs op YouTube wordt reclame gemaakt. De maker van het filmpje krijgt hier geld voor. 



© NOS Jeugdjournaal

Herkennen

Je kunt nepnieuws vaak best herkennen. Klinkt iets te gek om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Kijk goed wie iets zegt of schrijft. Zoek daarom altijd uit wat de bron is van het nieuws of een foto. En zo zijn er meer dingen waaraan je ziet dat iets nepnieuws is. 
Steeds meer mensen willen nepnieuws en nepinformatie tegengaan. Mogelijk komt er een wet tegen nepnieuws

Details en informatie

  • Titel: Nepnieuws
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 82
  • Niveau: 4
123movies