Documentatiecentrum

Nieuws

Iets is pas nieuws als het actueel is. Het gaat over iets wat nu gebeurt, of net gebeurd is. Maar als jij vanaf morgen twee keer zoveel zakgeld krijgt als vorige week is dat nog geen nieuws. Want nieuws moet belangrijk zijn voor veel mensen. Hoe meer mensen ermee te maken hebben, hoe belangrijker het nieuws is. Een speeltuin die sluit, is plaatselijk nieuws. De aanleg van een spoorlijn dwars door Nederland is landelijk nieuws. En een oliecrisis in Saudi-Arabië is wereldnieuws. Nieuws moet ook bijzonder zijn. Een oorlog die al jaren aan de gang is, is geen nieuws meer. Als er een einde aan die oorlog komt, is het wel nieuws.

Meerdere keren per dag wordt het nieuws op het Journaal verteld.

Journalisten

Mensen die ervoor zorgen dat het nieuws bij een groot publiek komt, zijn journalisten. Zij schrijven stukken voor kranten en internet. En ze maken reportages voor radio of televisie. Soms werken journalisten ergens als verslaggever. Zo'n verslaggever doet verslag van een oorlog in het land waar die oorlog zich afspeelt. Of hij maakt een reportage vanuit een stad die is getroffen door een aardbeving. Andere journalisten werken als redacteur. Zij zitten op kantoor en verwerken nieuwsberichten. Vaak schrijven ze artikelen op basis van binnenkomende nieuwsfeiten. Verslaggevers, journalisten en hun bazen vormen de redactie. Zij maken samen een krant, tijdschrift of televisieprogramma. Alle mensen van kranten, tijdschriften, radio en televisie samen noem je de pers.

Er zijn verschillende manieren om te weten wat voor nieuws er is. Je kunt een krant lezen. Er zijn ochtendkranten, zoals de Volkskrant en de Telegraaf. Er zijn ook avondkranten, zoals Het Parool en NRC Handelsblad. Iets dat 's morgens om tien uur gebeurt, kun je in de avondkrant al lezen. Ben je geabonneerd op de Volkskrant, dan weet je het pas de volgende ochtend. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Snellere media zijn radio en televisie. De allersnelste media zijn internet en teletekst. Ook kun je tegenwoordig het laatste nieuws ontvangen per sms. Voordeel van een krant is wel dat je hem kunt lezen waar en wanneer je dat wilt. En je kunt de artikelen uitknippen en bewaren.

Veel mensen lezen twee kranten: een landelijke en één uit hun eigen omgeving.

Speciaal voor kinderen is er het Jeugdjournaal. Er komen onderwerpen aan bod die ook in het nieuws voor volwassenen zitten, maar er is een verschil. In het Jeugdjournaal wordt alles veel duidelijker uitgelegd. Het nieuws wordt gepresenteerd op een manier die voor kinderen interessant is. Als er ergens een aardbeving is, zullen de verslaggevers van het Jeugdjournaal daar kinderen interviewen. Verder gaat het Jeugdjournaal niet alleen over vervelende, maar ook over leuke dingen. Bijvoorbeeld nieuws over dieren of een nieuwe kinderfilm die uitkomt.

Het Jeugdjournaal heeft een eigen website, waar je het nieuws nog eens na kunt lezen: www.jeugdjournaal.nl.

Details en informatie

  • Titel: Nieuws
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC120
  • Niveau: 2
  • Siso: J 090