Documentatiecentrum

Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn het grootste sporttoernooi ter wereld. Bijna alle landen doen mee. De sporters strijden om gouden, zilveren en bronzen medailles. 
De opening van de Olympische Spelen gebeurt in een groot stadion. Eerst is er een spetterende show met dans, muziek en veel spektakel. Dan begint de ceremonie

Zomerspelen en Winterspelen

De Olympische Spelen zijn er in twee soorten: de Zomerspelen en de Winterspelen. Zij worden om de vier jaar gehouden en duren ongeveer zeventien dagen. 
Aan de Winterspelen van 2018 in Rusland deden 90 landen mee met 15 sporten zoals skiën, kunstschaatsen, bobsleeën en shorttrack

©Jeff Pachoud/ANP, Den Haag
Suzanne Schulting won in 2018 een gouden medaille bij het shorttrack op de Winterspelen in Sotsji, Rusland.

Aan de Zomerspelen van 2016 in Brazilië deden meer dan 200 landen mee. Hier waren 28 sporten. Sommige sporten hebben meer onderdelen. Bij atletiek bijvoorbeeld doe je sporten waarbij je moet springen, werpen en hardlopen. Het hardlopen gebeurt over verschillende afstanden, van 100 meter tot 10 kilometer.
De Zomerspelen van 2020 gingen niet door; zij werden uitgesteld door het coronavirus.


©Jerry Lampen/ANP, Den Haag
De Nederlandse Dafne Schippers (links) deed mee aan de finale 100 meter op de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië. Ze haalde de vijfde plaats.

Sporten voor iedereen

Sporten is gezond en iedereen moet kunnen sporten. Ook mensen met een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld blinde mensen of mensen die een lichaamsdeel missen. Daarom zijn de Paralympische Spelen bedacht. Ze werden voor het eerst in de zomer van 1960 gehouden. Sinds 1976 zijn er ook Paralympische Winterspelen. 
Er zijn ook Olympische Spelen voor kinderen van 14 tot en met 18 jaar, de junioren. Vanaf 2010 bestaan de Jeugd Olympische Spelen. Ook hier wisselen Zomerspelen en Winterspelen elkaar af.

Meedoen

De naam Olympische Spelen komt van de oude stad Olympia in Griekenland. Bijna 3000 jaar geleden werden hier de allereerste Spelen gehouden.
De olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen, bestaat ook al heel lang. Net zoals respect hebben voor je tegenstander en de scheidsrechter. 
Er zijn veel goede sporters in de wereld. Maar alleen de allerbesten mogen naar de Olympische Spelen. Deze topsporters en topteams moeten om mee te mogen doen een limiet halen. Bijvoorbeeld bij de beste tien landen van de wereld horen.

Details en informatie

  • Titel: Olympische Spelen
  • Auteur(s): Richard Backers
  • Nummer: 95
  • Niveau: 4
  • Siso: J 616.15
123movies