Documentatiecentrum

Oostenrijk

Oostenrijk is voor veel Nederlanders een echt vakantieland. In de zomer kun je er bergwandelingen maken en zwemmen in een van de vele meren. In de winter is het een echt wintersportgebied. Oostenrijk heeft zowel bergen als vlakten. In het westen liggen de hoge toppen van de Alpen. Daar wonen bergboeren. In het oosten stroomt de Donau, een grote brede rivier. De hoofdstad Wenen ligt aan de Donau. Het is een stad met prachtige paleizen. Vroeger woonde hier de keizer. Oostenrijk was toen veel groter dan tegenwoordig.
In Oostenrijk wonen ruim 8 miljoen mensen. Het land is ongeveer twee keer zo groot als Nederland. In de bergen in het westen wonen minder mensen dan in het vlakke oosten. De meeste Oostenrijkers spreken Duits. Maar thuis spreekt iedereen dialect. Ieder gebied in Oostenrijk heeft zijn eigen dialect. Deze dialecten verschillen vaak enorm van elkaar én van het Duits.

In het westen van Oostenrijk wonen bergboeren.

Bergen en rivieren

Boven in de Alpen is het altijd koud. Iedere 1000 meter die je stijgt, daalt de temperatuur met 6 graden Celsius. Door de lage temperaturen zijn de zomers in de bergen kort en de winters lang. Ook regent het in de Oostenrijkse bergen het hele jaar door vrij veel. Een gebied met dit klimaat heeft een hooggebergteklimaat.
Aan de voet van de berg, in het dal, is het het warmst. Hier zijn akkers aangelegd. Ook staan er fruitbomen. Als je de berg op loopt, zie je eerst loofbomen, daarna kom je naaldbomen tegen. Als je nog verder klimt, kom je boven de boomgrens. Hier kunnen alleen nog grassen en kleine plantjes groeien. Dit zijn de bergweiden of almen. Boven de almen bestaat de bodem uit kale rotsen. Hier ligt de eeuwige sneeuw. De hoogste berg in Oostenrijk is de Grossglockner. Hij is 3797 meter hoog.
Langs de Donau liggen veel steden, want de Donau is een belangrijke transportweg. Via de Donau kun je sinds enkele jaren zelfs naar Rotterdam of Amsterdam varen. In de steden langs de Donau staan veel fabrieken en bedrijven.
In Wenen wonen ruim anderhalf miljoen mensen. Het is de regeringsstad. In de stad liggen veel parken. Het Prater is wel het bekendste park. Hier staat een standbeeld van de beroemde componist Johan Strauss.
Wenen was vroeger een van de machtigste en rijkste steden van Europa. Dat kun je zien aan de vele mooie gebouwen. Oostenrijk was toen een groot en machtig land. Het werd eeuwenlang geregeerd door keizers van de rijke en machtige Habsburgse familie. Ze voerden vele oorlogen en veroverden grote delen van Duitsland, Hongarije, Joegoslavië, Tsjechië en Slowakije. De keizers woonden in Wenen.

In Wenen liggen prachtige paleizen, zoals Schönbrunn.

Oostenrijk verdient veel geld aan het toerisme. Van het geld dat de toeristen uitgeven, kunnen veel Oostenrijkers leven, zoals campinghouders, kelners en supermarkten. Maar er zijn ook nadelen. Voor de wintersport zijn veel liften en kabelbanen aangelegd. Deze steken overal boven het landschap uit. Het uitzicht wordt er minder mooi door. Een ander belangrijk probleem is de bodemerosie. Voor de aanleg van skipistes worden bomen gekapt. Daardoor raakt de bodemlaag los en glijdt van de berg af.
De bergboeren herstellen de schade die de toeristen elk jaar aan de bodem toebrengen. Ze maken ook steeds meer biologische producten. Het werk van een bergboer is erg zwaar. Veel boeren bewerken het steile land met de hand. De meeste boerderijen zijn erg klein. Veel geld verdienen de bergboeren dan ook niet. Veel boeren nemen daarom een extra baan. Sommigen geven in de winter skiles aan toeristen of helpen mee met het bedienen van de skiliften. Anderen werken in een restaurant of hotel.
In Oostenrijk liggen de belangrijkste wegen van Noord- naar Zuid-Europa. Toeristen en vrachtwagenchauffeurs die van Duitsland naar Italië reizen maken allemaal gebruik van de Oostenrijkse wegen en tunnels. De uitlaatgassen van dit verkeer zorgen voor veel luchtverontreiniging. Dit is slecht voor de natuur. Ook maken de wagens veel lawaai.
In de bergen gaat veel verkeer door tunnels. Enkele jaren geleden braken er in verschillende tunnels brand uit. Hierbij kwamen veel mensen om het leven.

In het Prater staat al tientallen jaren een reuzenrad.

Details en informatie

  • Titel: Oostenrijk
  • Auteur(s): Martine van Kolfschoten
  • Nummer: IC116
  • Niveau: 3
  • Siso: J Oostenrijk 991