Documentatiecentrum

Op de filmset

Je gaat vast wel eens naar de bioscoop. Je kijkt dan naar een mooi verhaal. De meeste films in de bioscoop duren langer dan een uur. Maar dat merk je bijna niet. Want plotseling gaat het licht aan en is de film afgelopen... Terwijl je naar een film kijkt, vliegt de tijd.
Het maken van een film kost veel meer tijd dan een uur. Soms zelfs wel een jaar. Er moet heel veel werk gedaan worden voordat de film in de bioscoop komt. Zoals het opnemen van de film.

Op de filmset heeft iedereen een eigen taak. Daarom zie je altijd veel mensen om de cameraman heen.

Een hele klus

Eerst moet je een goed verhaal hebben. En je moet mensen hebben die in de film spelen. Voor een verhaal over een klein mannetje heb je een klein mannetje nodig. Je hebt dan niets aan een acteur die twee meter lang is. Een acteur is een speler in een film. De acteurs moeten altijd goed bij het verhaal passen.
Verder moet je goede plekken hebben om te filmen. Bijvoorbeeld een geheimzinnig oud huis. De producent van de film zoekt die plekken op. Hij leest het verhaal en bekijkt waar gefilmd kan worden.
De belangrijkste medewerker bij de film is de regisseur. Die weet hoe de film er in de bioscoop uit moet zien. Hij zegt hoe de acteurs zich moeten bewegen. Ook geeft hij aan hoe ze moeten praten. Daarom schrijft hij van tevoren een scenario.
Een filmer begint meestal niet aan het begin van een verhaal. Omdat dat niet handig is. Het kan gebeuren dat er aan het begin en aan het eind op het strand gefilmd moet worden. Dan worden eerst alle stukjes film op het strand opgenomen. Of die nou in het begin of aan het eind van de film spelen, maakt dan niet uit. Zo hoeven ze niet steeds alle filmspullen te verhuizen.

Een cameraman kijkt met één oog door de camera. Met het andere houdt hij de omgeving in de gaten.

Al die stukjes film worden later in de goede volgorde gezet. Dat heet de montage. Zo krijg je één lange film. De stukjes film krijgen tijdens het filmen een nummer. Zo kan er tijdens de montage niets in de war raken.
Bij het filmen wordt ook geluid opgenomen. Je moet kunnen horen wat er gezegd wordt in de film. Daar wordt ook muziek aan toegevoegd. Let maar eens op in de bioscoop. Je kunt vaak al aan de muziek horen of er iets spannends gaat gebeuren.

Details en informatie

  • Titel: Op de filmset
  • Auteur(s): Gert van der Maten
  • Nummer: JC012
  • Niveau: 2
  • Siso: J 798.7

Audio luisteren

123movies