Noordhoff Uitgevers

Oude mensen

Mensen die ouder dan 65 jaar zijn, noemen we bejaard. Ieder mens begint zijn leven als baby en bijna iedereen eindigt het als bejaarde. Bejaarden zijn dus aan het laatste deel van hun leven bezig. Dat is niet erg, dat hoort zo. Er zijn veel fijne dingen aan ouder worden. Oude mensen hebben veel tijd. Ze hoeven niet meer te werken, want ze krijgen pensioen of AOW. Ze kunnen op vakantie gaan wanneer ze dat willen. Of een leuke cursus volgen. Ook kunnen ze met hun kleinkinderen spelen. Veel oude mensen genieten van het leven. Thuis of in een verzorgingstehuis, met andere oude mensen.

Oude mensen voelen zich vaak weer jong als ze met hun kleinkinderen spelen.

De ouderdom komt met gebreken

Dat mensen oud zijn, zie je aan hun buitenkant. Ze krijgen rimpels. Dat komt omdat hun huid minder vocht vasthoudt. De huid wordt dan droger en slapper. Oude mensen hebben ook ander haar. Het haar van oude vrouwen is meestal grijs of wit. Oude mannen zijn vaak kaal. De ogen en oren van oude mensen werken vaak niet meer zo goed. Gelukkig kan daar wel wat aan gedaan worden. Met een bril en een gehoorapparaat kunnen veel klachten worden verholpen. Oude mensen worden soms dement. Dan gaan ze dingen vergeten. Daar is helaas niet zoveel aan te doen.

Oude mensen kunnen vaak niet zoveel meer zelf, bijvoorbeeld hun huis schoonmaken.

In een mensenlichaam zitten meer dan tweehonderd botten en botjes. Kalk houdt die botten sterk. Kalk zit onder andere in melk. Maar je lijf maakt het ook zelf. Oude mensen maken minder kalk aan dan jonge mensen. Hun botten zijn daarom brozer en kunnen eerder breken. Oude mensen zijn vaak bang om te vallen, maar toch moeten ze blijven bewegen. Want een lichaam dat beweegt, maakt meer kalk aan. Veel ouderen doen daarom aan gymnastiek. En ze zwemmen graag. Want in water ben je lichter en kun je niet vallen. Extra vitamines en gezond eten zijn ook heel belangrijk voor oude mensen.

Nederlandse mannen worden gemiddeld ongeveer 75 jaar oud. Vrouwen worden meestal iets ouder, ongeveer 80 jaar. Vroeger was dat niet zo. Toen werkten mensen harder en hadden ze minder te eten. Ze werden toen minder oud. In landen waar mensen het niet zo goed hebben, ligt de levensverwachting ook lager. Als er in Nederland iemand honderd wordt, komt de burgemeester op bezoek. Aan hoogbejaarden wordt vaak gevraagd: 'Wat is het geheim?' Elk oud mens heeft daar zijn eigen antwoord op. Sommigen drinken elke dag een borreltje. Anderen zwemmen iedere dag in zee. En weer anderen: 'Ach, daar hoeven we nu nog niet over na te denken!'

De mensen in Nederland worden steeds ouder.

Details en informatie

  • Titel: Oude mensen
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC084
  • Niveau: 1
  • Siso: J 324