Documentatiecentrum

Panda’s

Panda’s komen alleen in China voor. Daar leven ze hoog in dichtbeboste bergen. Ze eten bamboe. Dat zijn rietplanten met een lange, holle stengel. De panda is per dag wel veertien uur bezig met bamboe eten. Hij eet veel; wel zo’n 15 tot 35 kilo bamboe per dag. De sappige scheuten vindt hij het lekkerst. Dat zijn de jonge takjes en blaadjes. Maar taaie stengels eet hij ook. In bamboe zitten weinig voedingsstoffen. Dat zijn stoffen die nodig zijn om fit en gezond te blijven. De panda heeft daarom niet heel veel energie. Hij doet het zoveel mogelijk rustig aan en wordt snel moe. De officiële naam voor panda is reuzenpanda. Reuzenpanda’s zijn beren.


© Steve Bloom Images/HH, Amsterdam

Panda’s zien er lief en leuk uit. Ze leven in China.

Pandajong

In het voorjaar paren de panda’s. Een mannetje en een vrouwtje gaan dan vrijen, zodat het vrouwtje zwanger wordt. Het vrouwtje is vijf maanden zwanger. Meestal wordt er één jong geboren, heel soms twee. De welp, dat is het pandajong, wordt tussen augustus en oktober geboren. Het is piepklein bij de geboorte. De welp weegt zo’n 100 gram en is 10 centimeter lang. Hij is dan blind en kan nog helemaal niets zelf. Het roze lijfje is bedekt met een beetje donsachtig haar. Na vier maanden gaan de oogjes open. Het drinkt ongeveer een half jaar melk bij de moeder. Na een paar maanden eet de welp ook al wat bamboe. Dat wordt steeds meer. Na anderhalf tot twee jaar moeten de jonge panda’s voor zichzelf gaan zorgen. Een vrouwelijk pandajong kan zelf jongen krijgen als ze drie of vier jaar is. 


© Alamy/Imageselect, Wassenaar


Een pandajong houdt heel erg van spelen.

De reuzenpanda helpen

Er zijn niet zoveel panda’s meer. Er leven nu nog ongeveer achttienhonderd panda’s in het wild in China. Maar het is moeilijk om ze te tellen in de dichtbeboste streken waar ze voorkomen. We weten wel zeker dat er veel minder panda’s zijn dan vroeger. Dat komt onder andere omdat er veel bamboebossen gekapt zijn. Dat was nodig om landbouwgrond, industriegebieden, wegen en steden aan te kunnen leggen. De reuzenpanda staat op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Als we ze niet helpen en beschermen, kunnen ze uitsterven. De Chinese regering werkt samen met natuurorganisaties om dat te voorkomen. Er worden nieuwe bamboebossen geplant. En er zijn reservaten geopend. Dat zijn wildparken waar de reuzenpanda’s ongestoord kunnen leven. In reservaten en dierentuinen zijn speciale programma’s om vrouwtjes zwanger te maken. Zijn de welpjes volwassen, dan worden ze in de bossen uitgezet. Daar kunnen ze dan in het wild verder leven. 

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 21 Panda’s.

Details en informatie

  • Titel: Panda’s
  • Auteur(s): Darja de Wever
  • Nummer: 21
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.95
123movies