Documentatiecentrum

Papegaaien

Papegaaien hebben prachtig gekleurde veren. De kleur groen komt het meest voor. Maar de veren kunnen ook blauw, rood of geel zijn. Alle papegaaien hebben sterke klauwen met vier tenen. Twee tenen wijzen naar voren en twee tenen wijzen naar achteren. Zo kunnen ze zich goed vasthouden aan takken. Alle papegaaien hebben een grote kop en een korte nek. Verder hebben ze een kromme, sterke snavel. Daar kunnen ze nootjes en zaden mee kapotbijten. Ze gebruiken die snavel ook als ze in bomen klimmen. De bovenkant van de snavel valt over de onderkant heen. Zo kunnen ze zich aan takken vastklemmen.

Een papegaai heeft een sterke, scherpe snavel en grote klauwen.

Oerwoud

Papegaaien in het wild zie je alleen in de tropen. Daar is het warm en vochtig. Grote stukken land zijn er bedekt met oerwoud en regenwoud. Een regenwoud is een bijzonder soort bos met heel veel verschillende planten en dieren. Die planten houden van een warme en natte omgeving. Ze groeien er heel goed van. Door al die planten is het regenwoud moeilijk begaanbaar en komen er bijna geen mensen. Dat maakt het voor dieren een veilige plek. Er leven leeuwen, apen, slangen en nog veel meer wilde dieren. En. papegaaien natuurlijk.

In het tropisch regenwoud voelt een papegaai zich helemaal thuis.

Papegaaien heb je in soorten en maten. Er zijn meer dan 300 verschillende soorten. Ze zien er allemaal weer anders uit en ze gedragen zich ook anders. De kleinste soort is maar negen centimeter lang, de grootste kan langer dan een meter worden. De kaketoe is vrij groot. Hij is meestal wit of lichtroze. Hij heeft een opvallende kuif op zijn kop. De ara is de bekendste papegaaiensoort. Je ziet ze vaak in dierentuinen en ook wel in reclames. Ze hebben een lange staart. Grijze roodstaarten zijn heel populair. Dat komt omdat die het best kunnen praten.

Papegaaien hebben vaak opvallende kleuren.

In Nederland zie je wel eens een papegaai. Als huisdier bij mensen thuis, of in de dierentuin. Dat komt door vroeger. Zeelieden namen papegaaien mee van hun verre reizen. Nu mogen alleen bepaalde soorten papegaaien in Nederland worden verkocht. Andere soorten zijn bedreigd of zelfs beschermd. Toch houdt de douane regelmatig mensen aan die beschermde papegaaien in Nederland willen verkopen. Die dieren worden in beslag genomen. De Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien vangt ze dan op. Daarvoor hebben ze een speciaal dierenpark dat de Papegaai Inn heet.

Papegaaien die niet goed door hun baas worden verzorgd, gaan naar de Papegaai Inn. Daar kunnen ze een beetje bijkomen.

Details en informatie

  • Titel: Papegaaien
  • Auteur(s): Jeroen Blokhuis
  • Nummer: JC079
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.62
123movies