Documentatiecentrum

Paprikateelt

Paprika's hebben veel zon nodig om te groeien. In warme landen zoals Spanje groeien ze buiten op het land. In Nederland is het daar te koud voor. Toch zijn er in ons land tuinders die paprika's telen. Ze doen dat in kassen. Achter glas blijft de warmte van de zon namelijk lang hangen. En als het buiten koud is, doen de tuinders gewoon de verwarming aan. In kassen kan het hele jaar door groente worden verbouwd. Het klimaat doet er niet toe. Ongedierte vormt de enige bedreiging voor paprika's. Daar letten de tuinders dus goed op. Ze kweken de paprika's immers voor de mensen, niet als lekker hapje voor de luizen!

In Nederland worden paprika's alleen in kassen verbouwd. Daar is het warm genoeg voor deze groente.

Kassen

In het westen van Nederland staan eindeloze rijen kassen. Ze staan daar, omdat het in het Westland iets minder koud is dan in het oosten van ons land. Ongeveer honderd jaar geleden kwamen boeren erachter dat warmte achter glas langer blijft hangen. Ook hebben planten achter glas niets te lijden van regen en wind. De boeren gingen dus kassen bouwen. Eerst waren dat kleine kassen. Later wilden mensen graag andere groente- en fruitsoorten eten. Veel van die soorten, bijvoorbeeld paprika's, groeiden alleen maar in warme landen. Door ze in kassen te verbouwen, konden ze ook in Nederland groeien. Vandaar dat er nu enorme kassen in het westen van ons land staan.

Het plukken van paprika's gebeurt met de hand.

Paprikaplanten worden gekweekt in een plantenkwekerij. Een tuinder koopt daar zijn planten. Hij poot ze in de kassen op kunststof matten. Dat is gemakkelijker dan in aarde. In de kas staan op elke meter drie paprikaplanten. De planten kunnen namelijk erg groot worden. Aan één plant kunnen wel zestig paprika's groeien. De temperatuur in de kas is speciaal op de planten afgestemd. Paprika's groeien het best, als het overdag 23 °C, 's avonds 18 °C en 's nachts 20 °C is. De planten krijgen elke tien minuten een beetje water. Dat gebeurt met behulp van een computer.
Als de paprika's rijp zijn, worden ze van de plant gesneden. Er blijft een flinke steel aan zitten, want daarmee kunnen ze wel drie weken goed blijven. Na het snijden worden de paprika's op kleur en grootte gesorteerd. De tuinder verkoopt ze aan een veiling. Daar kopen groenteboeren de paprika's om ze te verkopen in hun winkel. Je kunt paprika's koken of bakken, maar rauw zijn ze ook erg lekker. Er zit veel vitamine C in paprika's. Ze zijn dus heel gezond.

Je kunt paprika's op veel manieren klaar maken. Ze zijn gezond, want er zit veel vitamine C in.

Details en informatie

  • Titel: Paprikateelt
  • Auteur(s): Truus Visser- van den Brink
  • Nummer: jc041
  • Niveau: 1
  • Siso: J 637.4

Video bekijken