Documentatiecentrum

Piraten (Junior)

Veel spannende verhalen van vroeger gaan over piraten. Dat zijn dan meestal mannen met een houten been, een lapje voor hun oog en een papegaai op hun schouder. Ook hebben ze meestal maar één hand en is de andere vervangen door een ijzeren haak. Net als in de film Kapitein Haak. Piraten hebben in verhalen ook vaak een schatkist, die ze begraven op een onbewoond eiland. Op een geheimzinnige kaart staat meestal waar precies.
Eigenlijk kloppen al die verhalen niet zo erg. Er bestonden wel mensen die zich als piraten gedroegen, maar die waren anders dan deze sprookjesfiguren.

In veel piratenverhalen komt een schatkaart voor. Op de plek waar een schat begraven, staat meestal een kruisje.

Zeerovers

Wist jij dat er vroeger echt piraten waren? Het waren zeerovers. Ze roofden allerlei spullen van andere schepen, maar ook uit dorpen en steden langs het water. Bekende piraten van vroeger zijn de vikingen. Dat waren mensen die ongeveer duizend jaar geleden in de landen woonden die nu Denemarken, Noorwegen en Zweden heten. Met hun snelle boten gingen ze op rooftocht in andere streken.

Ook in veel films komen piraten voor.

Later begonnen allerlei zeelieden te leven als de piraten die we uit de verhalen kennen. Dat deden ze meestal om snel rijk te worden. Maar ook omdat het leven op een gewoon schip geen pretje was. De mensen zagen ze als boeven. Als deze zeelieden werden gepakt, werden ze onthoofd of opgehangen.
Er waren vroeger ook kapers. Die deden ongeveer hetzelfde als piraten. Maar zij roofden in opdracht van de koning of de regering van een land. De kaper had een kaperbrief bij zich van zijn koning. Daarin stond dat hij de opdracht om te kapen had gekregen van de regering van zijn land. Een kaper mocht alleen de schepen van de vijand beroven. De bekendste kaper was Piet Hein. In de Tachtigjarige Oorlog beroofde hij de Spaanse vloot van 55 schepen vol zilver.

Van de meeste piraten uit de verhalen weten we niet of ze echt hebben bestaan. Maar er zijn een paar uitzonderingen. De broers Roodbaard bijvoorbeeld. Eigenlijk heetten ze Aruj en Kheir-ed-din Barbarossa. Ze enterden schepen in de Middellandse Zee. Ze sprongen aan boord van andere schepen en sloegen de bemanning met zwepen. Ze verkochten de mannen als slaven.
Ooit zijn er ook twee vrouwelijke piraten geweest. Ze konden vechten als kerels. Pas toen ze gevangen waren genomen, bleek dat ze vrouwen waren. Ze waren zwanger.

Details en informatie

  • Titel: Piraten (Junior)
  • Auteur(s): Anke Heesbeen
  • Nummer: jc022
  • Niveau: 1
  • Siso: J 658.2

Audio luisteren

123movies