Documentatiecentrum

Plastische chirurgie

Een plastisch chirurg opereert mensen aan de buitenkant van het lichaam. Een operatie waarbij het uiterlijk hersteld wordt na bijvoorbeeld een ongeluk, heet reconstructieve chirurgie. Reconstructief betekent: herstellen zoals het eerst was of maken zoals normaal is. Een operatie om het uiterlijk mooier te maken, heet estetische chirurgie. Zo'n operatie is misschien niet echt nodig, maar iemand kan zich er beter door voelen. Buiken kunnen dunner, lippen dikker en borsten groter of juist kleiner worden gemaakt. In tijdschriften en op televisie is er veel aandacht voor deze vorm van chirurgie. Maar eigenlijk is het maar een klein onderdeel van de plastische chirurgie.

Veel oudere film- en televisiesterren laten hun gezicht straktrekken. Dan lijken ze weer jong.

Operaties aan de buitenkant

Iemand met nare brandwonden wordt door een plastisch chirurg behandeld. Ook iemand die zijn neus breekt, kan bij een plastisch chirurg terecht. Hij zet de neus weer keurig recht. Bij vrouwen met borstkanker is het soms nodig dat een borst wordt weggehaald. Ook dat doet de plastisch chirurg. Als de vrouw dat wil, kan hij van het vet en de huid van de buik een namaakborst maken. Sommige operaties of wonden laten nare littekens na. Een plastisch chirurg kan dan een littekencorrectie uitvoeren. Zo'n operatie zorgt ervoor dat het litteken minder opvalt.

Iedereen weet het: je bent een rund als je met vuurwerk stunt.

Niet elk lichaam is perfect. Soms is een afwijking niet mooi, maar wel ongevaarlijk. Flaporen bijvoorbeeld. Wie dat wil, kan ze laten rechtzetten. Andere afwijkingen moeten wel per se worden geopereerd. Een kind dat met een hazenlip of schisis wordt geboren, zal een aantal keren worden geopereerd. Want met zo'n spleet in het verhemelte of de kaak kan een kind moeilijk eten en moeilijk praten. Tegenwoordig kunnen artsen zo'n afwijking goed herstellen. Ze werken samen als een team van specialisten. Als de behandeling helemaal klaar is, zie je er bijna niks meer van.

Handchirurgie is een apart onderdeel van plastische chirurgie. Een hand is een heel speciaal en erg ingewikkeld deel van het lichaam. Er zitten botjes, gewrichten, pezen, bloedvaten en zenuwen in. Als er iets kapot gaat, voert een handchirurg de operatie uit. Rond oudjaar heeft de handchirurg het extra druk. Heel wat handen raken dan gewond door ontploffend vuurwerk. Onder een operatiemicroscoop hecht de handchirurg de zenuwen aan elkaar. Na de operatie helpt een fysiotherapeut om de spieren weer te leren gebruiken.

Details en informatie

  • Titel: Plastische chirurgie
  • Auteur(s): Harm Tilstra
  • Nummer: IC198
  • Niveau: 4
  • Siso: J 605.8
123movies