Documentatiecentrum

Polen

Polen is een land in het midden van Europa. Het is 7,5 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 38 miljoen mensen. De grootste stad van het land is Warschau, de hoofdstad met 1,7 miljoen inwoners. In het noorden en oosten van het land wonen weinig mensen. Iets meer dan zestig procent woont in de steden.
Al vanaf 4000 jaar voor Christus wonen er mensen in het huidige Polen. In de negende eeuw na Christus woonden de Polanen in het gebied. Zij noemden hun land Polski.
Polen is een land met veel lage vlaktes en hoge bergen. Het hoogste punt is 2500 meter. Er zijn meer dan 10.000 meren. Een derde van Polen bestaat uit bossen.
Polen heeft een landklimaat. In de zomer kan het wel 30 graden Celsius worden. In de berggebieden vriest het tweehonderd dagen per jaar!


© Christophe Sidamon-Pesson/Lineair, Arnhem

In het oosten van Polen ligt het Woud van Bialowieza, een van de laatste oerbossen van Europa. In dit oerbos leven veel wilde dieren, zoals de wisent of Europese bizon.

Geschiedenis

Door de eeuwen heen is Polen groter en kleiner geweest. Veel volken vielen het land binnen. Zij pakten gebieden van Polen af, maar de Polen veroverden zelf ook weer gebieden. In de zestiende eeuw was het zelfs het grootste land van Europa. Een paar eeuwen later werd het land verdeeld onder Pruisen, Rusland en Oostenrijk. In 1918 werd Polen weer een onafhankelijk land. Na de Tweede Wereldoorlog veranderden de Poolse grenzen opnieuw en werd het zoals nu.
Na de oorlog kwamen de communisten aan de macht. Polen hoorde vanaf dat moment bij de Oostbloklanden. In de jaren tachtig van de vorige eeuw kwamen de Poolse arbeiders in opstand tegen het communisme. Zij wilden vrije verkiezingen. Het duurde nog tot 1997 voordat Polen een democratie werd.

Werk

Ongeveer 17 procent van de Polen werkt in de landbouw. Dat is veel, in Nederland bijvoorbeeld is het maar twee procent. Poolse boeren verbouwen onder andere graan, suikerbieten en aardappelen. De grote bedrijven maken winst, maar de kleine boeren hebben het moeilijk.
Ongeveer 30 procent van de bevolking werkt in de industrie. Poolse producten zijn bijvoorbeeld staal, ijzer, steenkool en voedingsmiddelen. Nederland is een belangrijke handelspartner van Polen en er zijn veel Nederlandse investeerders.
Steeds meer Polen vinden een baan in het toerisme. In de zomer komen veel toeristen naar badplaatsen aan de Oostzee. Het Tatra-gebergte in het Zuid-Polen trekt veel wintersporters. Ook de oude steden Warschau en Kraków trekken veel toeristen. Net als het concentratiekamp Auswitch. Hier komen mensen naar toe om iets te leren over de geschiedenis van Polen in de Tweede Wereldoorlog.


© Jerzy Dabrowski/Lineair, Arnhem

Een van de beruchtste kampen in Polen is Auschwitz, waar ongeveer een miljoen joden om het leven zijn gekomen.


Ongeveer 90 procent van de Polen is rooms-katholiek. Veel feestdagen hebben te maken met het geloof. Het dopen van kinderen wordt groot gevierd. Ook wordt er ieder jaar een bedevaart gehouden naar de Zwarte Madonna in Czetochowa.

De belangrijkste feesten zijn Kerstmis en Pasen. Met Kerstmis gaan Poolse kinderen verkleed en zingend langs de deuren om snoep en geld te vragen.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 375 Polen.

Details en informatie

  • Titel: Polen
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC375
  • Niveau: 3
  • Siso: J 991
123movies