Documentatiecentrum

Politiewerk

Je hebt vast weleens een politieagent op straat zien lopen. Maar weet je eigenlijk wat zo iemand nu precies doet? Hij moet natuurlijk opletten, helpen en ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt. Ook moet hij ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. En soms moet hij een dief oppakken. Agenten houden 24 uur per dag toezicht op straat. Ze rijden meestal in een politiewagen of op een politiemotor. Soms zitten ze op een paard of houden ze alles vanuit een helikopter in de gaten. In een drukke winkelstraat is lopen het best. Dan zien mensen de agenten beter. En mensen houden zich eerder aan de regels als ze politie zien.
Agenten surveilleren meestal met z'n tweeën. Samen zien ze meer en ze kunnen elkaar zo in noodgevallen helpen. De agenten doen aan preventie. Ze proberen nare dingen, zoals diefstal, te voorkomen.

Deze agent controleert de snelheid van auto's.

Regels controleren

Dag en nacht bellen mensen de politie over vernielingen, zwerfafval, luidruchtige jongeren, agressieve weggebruikers, aanrijdingen, burenruzies, vechtpartijen en inbraken. Die telefoontjes komen binnen in de centrale meldkamer. Daar beslissen agenten wat er moet gebeuren. Ze kunnen ergens een politiewagen op afsturen en als het nodig is ook de brandweer of een ambulance. Ook kunnen ze agenten op straat oproepen en ergens heen sturen.
De politie controleert dagelijks of mensen zich aan de verkeersregels houden. Als er een ernstig auto-ongeluk is gebeurd, komt de politie in actie. De bestuurders vertellen hun verhaal. De agenten maken daarvan een verslag, een proces-verbaal. Er zijn ook speciaal getrainde agenten die bij rellen optreden. Zij vormen de Mobiele Eenheid (ME). De ME is vaak aanwezig bij voetbalwedstrijden en demonstraties.

Een politieagent draagt een donkerblauwe jas en op zijn hoofd een cap. Hij draagt over zijn jas een riem met daaraan wapens, handboeien en een portofoon. Hij beschikt over drie wapens: een wapenstok, een spuitbus en een pistool. De wapenstok en spuitbus mag de agent alleen gebruiken bij een bedreiging. Schieten mag hij alleen als er levens in gevaar zijn.
Motoragenten dragen witte leren jassen. Wit is een opvallende kleur. De agenten zijn door de jassen goed zichtbaar in het verkeer. En met een leren jas is het niet zo koud op de motor.

Een politieauto blokkeert de weg bij een aanrijding. Zo kunnen er niet nog meer auto's botsen.

Er werken bij de politie heel veel specialisten. Rechercheurs houden zich bezig met het oplossen van inbraken, berovingen en moorden. Ze proberen bendes op te rollen die zich bezighouden met mensensmokkel, vrouwenhandel, wapenhandel en handel in drugs. Sommige rechercheurs doen hun best om milieuzaken op te lossen. Weer anderen zijn gespecialiseerd in het voorkomen en oplossen van misdaden die met seks te maken hebben. Vreemdelingen die zonder toestemming in Nederland verblijven, kunnen met agenten van de vreemdelingenpolitie te maken krijgen.
De verkeerspolitie, de waterpolitie en de luchtpolitie vallen onder het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). De verkeerspolitie houdt toezicht op het verkeer op de snelwegen. De waterpolitie controleert of iedereen op het water zich aan de regels houdt. Het KLPD zorgt ook voor de bescherming van de koningin en andere belangrijke personen in ons land.

Wil jij politieagent worden? Dan moet je vier jaar naar de politieschool. Om te worden toegelaten, moet je achttien jaar of ouder en Nederlander zijn. Je mag geen strafblad hebben.

Een agent vertelt de bestuurder dat hij hier niet mag parkeren.

Details en informatie

  • Titel: Politiewerk
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: IC094
  • Niveau: 3
  • Siso: J 395.7

Audio luisteren