Documentatiecentrum

Postzegels

Een postzegel kun je kopen. Gek eigenlijk, dat zo'n klein stukje papier geld waard is. In Nederland kost een postzegel 39 eurocent. Daarvoor kun je een brief van Groningen naar Maastricht sturen. TPG Post zorgt ervoor dat je brief de volgende dag wordt bezorgd. Elke dag sturen we elkaar wel 22 miljoen brieven, kaarten en pakketjes. Bij TPG verwerken ze al die post automatisch. Dan gaat het lekker snel. Dat kan alleen als iedereen de postzegel rechtsboven op zijn brief plakt. Een machine 'ziet' de postzegel en zet er een stempel op.

Stempelmachines zien natuurlijk niet hoe mooi en bijzonder sommige postzegels zijn.

Mannen op paarden

Vroeger werd de post rondgebracht door mannen op paarden. Postiljons heetten die. Postzegels bestonden nog niet. De persoon voor wie de brief was, moest daarvoor betalen aan de bezorger. Dat ging nogal eens mis. Of hij had geen geld, of hij wilde de brief niet hebben. De bezorger was dan voor niets gekomen. In Engeland bedacht iemand dat er beter van tevoren betaald kon worden. Door degene die de brief stuurde. Door een zegel op de brief te plakken kon de bezorger zien dat er betaald was. Zo ontstond in 1840 in Engeland de eerste postzegel. In Nederland kwamen er postzegels in 1852. Er stond een portret van Koning Willem III op.

Vaak worden er bijzondere gebeurtenissen op postzegels afgebeeld.

In de loop van de tijd zijn er ontelbaar veel postzegels verschenen. Als er een andere koning of koningin kwam. Of als het bezorgen van brieven duurder was geworden. Of als er een bijzondere gebeurtenis was. Elk jaar verschijnen er ongeveer acht keer nieuwe zegels. Omdat een museum of natuurgebied of belangrijke schrijver jarig is bijvoorbeeld. Elk jaar zijn er kinderpostzegels, zomerzegels en decemberzegels. Kinderpostzegels en zomerzegels zijn duurder dan gewone postzegels. De opbrengst ervan gaat naar goede doelen. Decemberzegels zijn juist goedkoper. De TPG wil dat mensen elkaar veel kerstkaarten sturen.

Postzegels verzamelen is voor veel mensen een leuke hobby. Een verzamelaar is altijd op zoek naar die ene, mooie, bijzondere zegel. Maar zal hij die ooit vinden?

Het is leuk om postzegels te sparen. Er zijn zoveel verschillende in de wereld dat je moet kiezen wat je gaat sparen. Alles uit één land? Of alle postzegels met vogels erop? Of met auto's. Of. verzin het zelf maar. Je begint met een paar postzegels. Maar er komen er vast steeds meer bij. Want dubbele ga je ruilen. En als mensen weten dat je postzegels spaart, krijg je ze vaak. Als je er veel hebt, kun je ze in een boek plakken. Sommige verzamelaars hebben stapels van die boeken. Toch zijn ze nooit helemaal tevreden.

Details en informatie

  • Titel: Postzegels
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC069
  • Niveau: 1
  • Siso: J 623.3

Video bekijken