Documentatiecentrum

Praten zonder woorden

Kun je praten zonder woorden? Ja, iedereen doet dat. Bijvoorbeeld als je je vriend wilt roepen die aan de andere kant van het schoolplein staat. Je kunt dan hard schreeuwen, maar door het lawaai hoort hij je niet. Het is dan handiger om met je arm te wenken. Hij weet meteen wat dat betekent en komt naar je toe. Je zegt dan iets zonder een woord te gebruiken. Je gebruikt een gebaar om hem iets duidelijk te maken.
Veel dove mensen gebruiken ook gebaren als ze iets duidelijk willen maken. Die hebben zelfs een gebarentaal. Zij kunnen hele gesprekken houden zonder dat je iets hoort.

Het alfabet in gebarentaal.

Lichaamstaal

Praten zonder woorden doe je eigenlijk de hele dag. Als mensen naar je kijken, kunnen ze van alles aan je zien. Of je vrolijk bent of verdrietig. Of je haast hebt of dat je juist alle tijd hebt. Die dingen wil je misschien helemaal niet vertellen, maar je lichaam doet dat vanzelf. Je noemt dat lichaamstaal. Vaak geloof je die taal meer dan de echte woorden. Als je moeder boos naar je toe komt en roept: 'Je bent lief', dan geloof je niet wat ze zegt. Of als je vriendin je met een vrolijk gezicht een dikke zoen geeft en zegt: 'Wat ben jij een rotkind', dan denk je dat ze een grapje maakt.

In de dierenwereld is lichaamstaal ook heel belangrijk. Dieren kunnen niet praten, maar ze kunnen elkaar toch dingen duidelijk maken. Je kunt aan een kwispelende hond zien dat hij blij is.

Zo kun je soms ook zien of mensen wel menen wat zij zeggen. Bijvoorbeeld op een verjaardag. Je kunt zien of twee mensen elkaar wel echt aardig vinden als ze elkaar stevig omhelzen. Er is ook een groot verschil tussen beleefd lachen of echt lachen. Bij een echte lach stralen de ogen mee. Een beleefde lach doe je alleen met je mond.
Vaak kun je ook al een tijdje van tevoren zien of iemand die op bezoek is, naar huis wil. Zo iemand kijkt af en toe op de klok of naar de deur. Hij legt zijn handen op zijn benen of op de stoel. Klaar om op te staan.

Soms kun je snel zien of twee mensen elkaar wel echt aardig vinden.

Politici krijgen les in lichaamstaal. Politici zijn mensen die in de regering zitten. Als er verkiezingen zijn, wil een politicus graag dat de mensen op hem stemmen. De mensen moeten dan denken: Dat lijkt me wel een aardige, rustige man of vrouw. Die mag van mij wel in de regering zitten. Politici leren daarom om rustig te blijven, niet zenuwachtig te gaan zitten friemelen. Ze mogen niet te zacht praten, want dan lijken ze onzeker. Te hard praten is ook niet goed, want dan zouden de mensen kunnen denken dat de politicus een ruziemaker is. Ook leren ze om vriendelijk te kijken.

Details en informatie

  • Titel: Praten zonder woorden
  • Auteur(s): Annemarie Bon
  • Nummer: JC013
  • Niveau: 2
  • Siso: J 415.2