Documentatiecentrum

Provincie Gelderland

Gelderland is de grootste van de twaalf provincies van Nederland. Alle grote rivieren van ons land stromen door Gelderland, zoals de Waal, Neder-Rijn en de Maas. Soms staat het water hoger dan normaal. Als het ergens hard regent bijvoorbeeld. Als het water in de rivieren stijgt, kunnen weilanden, steden en dorpen overstromen. Ter bescherming liggen er daarom dijken langs de rivieren. En er zijn grote gebieden met gras, de uiterwaarden.


© Berlinda van Dam / HH, Den Haag

De rivier de Waal staat laag. Het beeld van de jongen heeft zelfs droge voeten. Het water kan tot aan zijn hand komen. Dan staat de rivier hoog.

Groene provincie

De bodem langs de rivieren bestaat uit vruchtbare rivierklei. De grond is heel geschikt voor fruitbomen, zoals appels, peren en kersen. Vooral in de Betuwe wordt veel fruit gekweekt. Gelderland heeft veel platteland en weinig steden. Je hebt er grote boerenbedrijven, vooral in de Achterhoek. De boeren houden koeien, schapen, geiten en varkens. Of kippen, zoals in Barneveld.
Het bekendste natuurgebied van Gelderland is de Veluwe. Daar zie je bossen met naaldbomen en zandverstuivingen. Een deel van de Veluwe is Nationaal Park.

Belangrijkste steden

De hoofdstad van Gelderland is Arnhem, maar in Nijmegen wonen de meeste mensen. Andere grote plaatsen zijn Apeldoorn en Zutphen. 
Nijmegen is vooral bekend door de Vierdaagse, een wandeltocht van vier dagen. Ieder jaar doen er tienduizenden mensen aan mee. 


© Shutterstock, New York

De wandelaars lopen vier dagen achter elkaar 30, 40 of 50 kilometer. Als ze alle dagen wandelen, krijgen ze een medaille: het Vierdaagsekruis.

Vroeger

Nijmegen is een heel oude stad, nog uit de tijd van de Romeinen. Een paar honderd jaar later, in de middeleeuwen, was een hertog de baas in Gelderland. Dat heette toen Gelre. Rijke, machtige mensen lieten toen grote kastelen bouwen. Je kunt ze overal in Gelderland nog zien. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) is er veel gevochten in deze provincie. Alle bruggen over de grote rivieren zouden veroverd worden op de Duitsers. Helaas mislukte het plan. Het duurde nog een lange, koude winter voordat Nederland ten noorden van de grote rivieren eindelijk bevrijd werd.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Gelderland
  • Auteur(s): Hanneke Siemensma
  • Nummer: 79
  • Niveau: 3
  • Siso: J Gelderland 986.2
123movies