Documentatiecentrum

Provincie Limburg

De provincie Limburg ligt in het zuidoosten van Nederland. Het is een langgerekte provincie die voor een deel tussen België en Duitsland in ligt. Limburg is uniek omdat er dieren leven die verder niet in Nederland voorkomen. Zoals de hamster, die daar korenwolf genoemd wordt. En de vuursalamander en de eikelmuis. De grond in Limburg is ook anders. Er zit mergel in. Dat ontstond toen het ijs uit de ijstijd smolt. Limburg werd toen een zee. De schelpen erin vormden een laag kalk op de bodem. Later kwamen er zand en klei overheen en werd de kalklaag samengeperst. Dat werd mergel. Met de brokken mergelsteen werden huizen en kastelen gebouwd.


© Shutterstock, New York

Limburgse vlaai! Hmmm!


De mijnen

In de 19e eeuw (1800-1900) werd ontdekt dat er in de provincie Limburg veel steenkool in de grond zat. Steenkool is een brandstof. Je kunt er huizen, scholen en fabrieken mee verwarmen. En je kunt het in een fornuis stoppen en er op koken. Om die steenkool uit de grond te kunnen halen, werden er mijnen gebouwd. Dat waren gangen onder de grond, soms wel 800 meter diep. Er waren ook schachten, een soort liften onder de grond. Veel Limburgers gingen in de mijnen werken. Het was zwaar werk, maar het betaalde goed. De welvaart in Limburg steeg en de mensen kregen het beter. Maar in de jaren zestig (1960-1970) was het uit. Toen werd er in Groningen aardgas ontdekt. Mensen gingen hun huizen met aardgas verwarmen, dat was goedkoper dan steenkool. De steenkoolmijnen in Limburg gingen dicht. Veel mensen gingen bij andere bedrijven werken. Het bedrijf DSM (De Staats Mijnen) ging andere producten maken, zoals kunstmest. DSM bestaat nog steeds.

Op vakantie

Het gaat goed met Limburg, onder andere door het toerisme. Veel mensen komen naar de provincie voor vakantie of een dagje weg. Als je in Limburg bent, moet je zeker de vlaai proeven. Dat is een soort taart met vruchten. In Limburg zijn veel leuke dingen te zien en te doen. Je kunt fietsen langs de Maas. Daar staan veel kastelen. Bij sommige ervan kun je binnen kijken. Limburg is de enige provincie waar je grotten kunt bezoeken. Er zijn mergelgrotten, bijvoorbeeld onder de Sint Pietersberg bij Maastricht. Ook in Heerlen kun je onder de grond. Er is geen grot, maar wel een oude mijn. Er is een museum van gemaakt.
Veel mensen komen naar Limburg omdat het er heuvelachtig is. Dat maakt het leuk om te fietsen. Er zijn hier en daar steile hellingen! Daarom worden er belangrijke wielerwedstrijden gehouden, zoals de Amstel Gold Race. In Landgraaf kun je skiën in een overdekte skihal. En in Kerkrade is het doe- en ontdekmuseum Continium.
Je leert er alles over wetenschap en techniek. Schiet een raket naar de ‘maan’ of bouw je eigen robot.


© UVA Kaartenmakers, Castricum

Hier zie je wat Limburg te bieden heeft.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 46 Provincie Limburg.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Limburg
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: 46
  • Niveau: 2
  • Siso: J 936.2
123movies