Documentatiecentrum

Provincie Noord-Brabant

Weet jij waar de Brabanders wonen? In Noord-Brabant, dat is één van de twaalf Nederlandse provincies. In die zuidelijke provincie wonen zo’n 2,5 miljoen mensen. Brabanders staan bekend als gezellige mensen. Ze houden van de Brabantse natuur en van de steden met historische gebouwen. Historie betekent geschiedenis. De gebouwen zijn dus al heel oud. Veel Brabanders spreken dialect, je herkent hun taal aan de zachte ‘g’. De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven, maar de hoofdstad van de provincie is ’s-Hertogenbosch. Die plaatsnaam wordt vaak afgekort tot Den Bosch. Vroeger werd er in Noord-Brabant veel gevochten. De Spanjaarden waren er een tijd de baas, en daarna de Fransen. Om het gebied te beschermen, werden er forten en vestingen gebouwd. Een mooi voorbeeld van zo’n vesting is het stadje Heusden. Er komen veel toeristen naartoe.

© UVA Kaartenmakers

Noord-Brabant grenst aan vier Nederlandse provincies en aan België. De Noord-Brabantse provincievlag is rood-wit geblokt.

Zand en water 

In Noord-Brabant zijn gebieden met water, bossen en weilanden. Er is veel zandgrond waarop heide groeit. Er is ook veel water. De rivieren de Dommel en de Aa, en de kanalen Zuid-Willemsvaart en Wilhelminakanaal stromen door de provincie. Bij beekjes en vennen kun je veel vogels vinden. Bijvoorbeeld zilverreigers, lepelaars, spechten, boomklevers en buizerds. De Biesbosch is een Nationaal Park in Noord-Brabant. Het gebied is heel bijzonder omdat er eb en vloed is. Normaal zie je dat alleen bij de zee. Staatsbosbeheer zorgt voor alle natuurgebieden in Nederland. De Brabantse Wal in Zuidwest-Brabant is zo’n gebied. Opvallend in dit landschap is de steilrand, een rand waar zandgrond opeens overgaat in kleigrond. Zeeklei ligt lager dan zandgrond en daardoor ontstaat er een steile rand. In het zeekleigebied groeien andere planten dan aan de zandkant. En er leven andere dieren.

Wonen en werken 

Vroeger was Noord-Brabant vooral een agrarische provincie. Boeren bewerkten er het land. Maar door al die zandgrond groeiden de gewassen niet zo goed. De boeren waren arm. Ze gingen in fabrieken werken. Door de uitvinding van machines groeide de industrie. In Helmond en omgeving kwamen metaalfabrieken. Daar werden spijkers gemaakt. Rond Waalwijk werden schoenenfabrieken gebouwd. In Tilburg stond een textiel-fabriek. Er werden lappen stof gemaakt. De beroemdste fabriek stond in Eindhoven. Het was de gloeilampenfabriek van Philips. Werknemers van Philips boften met hun baas. Meneer Philips zorgde voor huizen, scholen, sportclubs en zelfs een theater. Noord-Brabant is belangrijk voor de economie. Ongeveer een vierde deel van alle bedrijven in Nederland vind je in Brabant.
In de hoofdstad ’s-Hertogenbosch kun je veel zien en doen. Er zijn theaters waar je films en toneelstukken kunt zien. En er zijn musea met moderne en oude kunst.

© Piet den Blanken / HH, Den Haag

De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch is beroemd om de prachtige beelden.
   


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 58 Provincie Noord-Brabant.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Noord-Brabant
  • Auteur(s): Truus Visser-van den Brink
  • Nummer: 58
  • Niveau: 2
  • Siso: J 986
123movies