Documentatiecentrum

Provincie Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland wonen ongeveer drie miljoen mensen. Amsterdam en Haarlem zijn de grootste steden van de provincie. Noord-Holland heeft aan drie kanten water. In het westen ligt de Noordzee, in het noorden de Waddenzee en in het oosten het IJsselmeer en het Markermeer. Dat er veel water is, betekent dat er ook veel wordt gevist. Aan het IJsselmeer en het Markermeer vind je daarom veel vissersdorpen. Volendam en Marken bijvoorbeeld. Die grote meren vormden vroeger samen een zee: de Zuiderzee. Die zee werd in 1932 afgesloten door de Afsluitdijk. Daarover kun je nu van Noord-Holland oversteken naar Friesland. Bij Noord-Holland hoort één Waddeneiland, en dat is Texel. 

 

© UVA Kaartenmakers, Castricum

De kaart en de vlag van Noord-Holland.

Verschillende landschappen

In Noord-Holland was vroeger veel water. Maar de mensen hadden vroeger steeds meer land nodig voor de landbouw en om op te wonen. Ze pompten het water weg en maakten zo land droog. Daarom heeft de provincie zoveel polders, met daar omheen dammen en dijken. Behalve polders zijn er ook weilanden en akkers in Noord-Holland. En achter de kust zijn er duinen. Dat zijn heuvels van opgewaaid strandzand. Er groeit helmgras op, om te zorgen dat het zand blijft liggen. Duinen beschermen Nederland tegen de zee. Zonder duinen zou een groot stuk van Nederland onder water staan. Meteen achter de duinen liggen de geestgronden. Dat is een mengsel van duinzand en klei. Er kunnen heel goed bloemen op groeien. Daarom zijn er in Noord-Holland ook heel veel bollenvelden. Maar de provincie heeft ook heidevelden en hele oude bossen. De bekendste rivier van Noord-Holland is de Amstel. In die rivier bouwde men in de 13 eeuw (1200-1300) een dam en op die plek ontstond een vissersdorpje: Amstelredam. Dat dorpje groeide en groeide en werd wat Amsterdam nu is: een grote stad en de hoofdstad van Nederland.

Veel te doen

In Noord-Holland kun je van alles doen. Naar het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum en het NEMO in Amsterdam. In Muiden staat het Muiderslot, een prachtig ridderkasteel dat je ook van binnen kunt bekijken. In Hilversum staat het Instituut Beeld en Geluid. Het is een soort museum over radio en televisie. Je kunt er filmpjes zien van televisieprogramma’s van vroeger. Op de stranden van Noord-Holland kun je lekker spelen en in de zon liggen. Je kunt ook kitesurfen op de Noordzee. Daarbij trekt een vlieger je voort, terwijl je op een plank over de golven scheert. Veel toeristen bezoeken de Zaanse Schans. Dat is een dijk in de buurt van Zaandam. Je kunt er zien hoe schepen, klompen en kaas gemaakt worden. Op de
Zaanse Schans staan veel windmolens. Een windmolen is een werktuig dat draait door de wind. Met windmolens kun je graan fijnmalen of water wegpompen.
De toeristen gaan er op de foto in traditionele klederdracht. Dan zien ze er precies zo uit als de Hollanders van een paar honderd jaar geleden. 


© Olaf Kraak/ANP, Rijswijk

Toeristen vinden het leuk om in deze traditionele kleren van Volendam op de foto te gaan
.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 17 Provincie Noord-Holland.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Noord-Holland
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 17
  • Niveau: 2
  • Siso: J Noord-Holland 986.3
123movies