Documentatiecentrum

Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland is de drukste provincie van Nederland. Dat komt doordat er zoveel steden liggen. De twee grootste steden zijn Den Haag en Rotterdam. Ze zijn een deel van de Randstad. Hier woont en werkt bijna de helft van alle Nederlanders. Er komen ook veel toeristen naartoe. De provincie ligt aan één kant aan het water: de Noordzee. 

Den Haag

In Den Haag zit de regering van Nederland. Die bepaalt wat er gebeurt in Nederland. De regering werkt op het Binnenhof, een oud gebouw met grote zalen. De minister-president heeft zijn kantoor in een kleine toren van het gebouw, ‘het torentje’.
De koning is ook een deel van de regering. Hij is niet meer zo belangrijk als vroeger, maar hij zet nog steeds zijn handtekening onder belangrijke besluiten. Dat doet hij op Paleis Noordeinde, zijn werkpaleis in Den Haag.
 

©Martijn Beekman/HH, Den Haag
Je kunt bij het Binnenhof op bezoek. Soms mag je zelfs bij vergaderingen van de regering zijn.

Andere steden

Andere grote steden in Zuid-Holland zijn Delft, Dordrecht, Leiden en Rotterdam. Rotterdam is de grootste stad van Zuid-Holland. Er wonen meer dan 600.000 mensen. De haven van Rotterdam is de grootste van heel Europa. Rotterdam heeft een modern centrum. Dat komt door de Tweede Wereldoorlog. Rotterdam werd toen gebombardeerd door de Duitsers. Na de oorlog werd alles weer opnieuw opgebouwd. 


©Robin Utrecht/HH, Den Haag
Als de bloemen in de Bollenstreek in bloei staan, is het van boven net een schilderij!

Groen

Zuid-Holland heeft veel bijzondere natuur, met het Groene Hart in het midden van de Randstad. Er is veel water en de veengrond is vochtig, waardoor planten er goed kunnen groeien. Je ziet er akkers met aardappelen of graan. 
Langs de kust ligt de Bollenstreek, waar tulpen en andere bloemen vandaan komen. En in het Westland zie je veel kassen met groente en fruit. Ze noemen dat gebied ook wel 'de glazen stad'.

Details en informatie

  • Titel: Provincie Zuid-Holland
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 99
  • Niveau: 3
  • Siso: J 986 Zuid-Holland
123movies