Noordhoff Uitgevers

Puberteit

Krijg je van alles de schuld? Heb je vaak ruzie met je ouders? Ben je het ene moment heel blij en even later vreselijk treurig? Smijt je met deuren en loop je stampend de trap op? Ben je tussen tien en zestien jaar oud? Dan is de kans groot dat je in de puberteit bent. Dat is een periode in je leven waarin je van een kind een volwassene wordt. Het is een lastige tijd. De ene dag wil je nog kinderdingen doen, de dag erna vind je die juist vreselijk stom. Je voelt je het ene moment geweldig en het andere moment hartstikke rot. De puberteit is een periode waarin veel verandert. Je krijgt borsten of de baard in je keel. Je groeit in alle richtingen. Ook ga je over veel dingen nadenken. Wie ben je? Wat wil je? Wat vind je?

De ene dag vind je dit nog leuk, de volgende dag misschien kinderachtig.

Veranderingen

In de puberteit groei je plots heel snel. Je kunt ineens wel tien centimeter de lucht inschieten. Dit komt doordat je lichaam geslachtshormonen maakt. Deze stoffen in je bloed zorgen ervoor dat je lijf volwassen wordt. Door de geslachtshormonen kun je ook meer gaan zweten en kan je huid vetter worden. Je kunt puistjes en mee-eters krijgen.

De geslachtshormonen zorgen ervoor dat je geslachtsrijp wordt. Jongens kunnen dan een meisje zwanger maken, meisjes kunnen zwanger worden en een kind krijgen.
Als je een jongen bent, groeien eerst je ballen of teelballen. Ze gaan een beetje hangen. Daarna is je piemel aan de beurt. Het zakje om je ballen wordt donkerder van kleur. Verder krijg je schaamhaar, okselhaar en baard- en snorhaar.
Je krijgt ook de baard in je keel. Je stem wordt zwaarder, maar schiet af en toe nog de hoogte in. Je krijgt vaker een erectie. Soms komt er sperma uit je piemel. Dat heet een zaadlozing. Als je met je stijve piemel in de vagina van een meisje gaat en een zaadlozing hebt, kan ze in verwachting raken.
Ben je een meisje, dan gaan je borsten groeien. Daarna krijg je schaamhaar en okselhaar. Rond diezelfde periode word jevoor het eerst ongesteld. Dat kan al op je negende gebeuren. Ongesteldheid, of menstruatie, is een teken dat je baarmoeder zich elke maand klaarmaakt voor een kindje. De menstruatie duurt elke keer een paar dagen. In die dagen verlies je bloed uit je vagina.

In de puberteit ga je meer aandacht aan je uiterlijk besteden.

In de puberteit verandert je manier van denken. Je ontdekt dat de wereld best ingewikkeld in elkaar zit. Je gaat nadenken over wereldproblemen, zoals het milieu of de Derde Wereld. Maar je denkt ook heel veel over jezelf na. Je vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk om er goed uit te zien. Van een puistje kun je doodongelukkig worden. En dan verandert ook nog eens de manier waarop je als jongen naar een meisje kijkt, of als meisje naar een jongen. Vroeger zat je als meisje gewoon naast een jongen in de klas, of omgekeerd. Nu voelt dat ineens een beetje raar.
In de puberteit ben je ineens geinteresseerd in dingen waar je vroeger niet over nadacht. Omdat je bezig bent uit te vinden wat je eigen mening is, bekijk je alles vaak van één kant. Je wordt automatisch ook een beetje egoïstisch, op jezelf gericht. Later ga je dingen van meer kanten tegelijk bekijken.

In de puberteit ga je ook vaak stoer doen.

Details en informatie

  • Titel: Puberteit
  • Auteur(s): Esther Krijgsman
  • Nummer: IC105
  • Niveau: 4
  • Siso: J 615.5