Documentatiecentrum

Puberteit

In de puberteit verander je in korte tijd. Je lichaam wordt volwassen en ook verandert de manier waarop je denkt, voelt en doet én hoe je met jezelf en anderen omgaat. Je wordt steeds meer verantwoordelijk voor je eigen keuzes. In je hoofd ben je vaker bezig met wie je bent, wat je wilt, wat je vindt én wat anderen van jou vinden. Je krijgt gevoelens die je nog nooit eerder hebt gehad: vlinders in je buik! Je wordt verliefd.


© iStock, Calgary

Jongens worden breder tijdens de puberteit, doordat de spieren groeien.

Grote veranderingen

Eerst word je langer. Die groeispurt begint bij meisjes eerder dan bij jongens. Meisjes krijgen bredere heupen, vollere billen en dijbenen én borsten. Ook gaat er schaamhaar rond de vagina groeien. Jongens krijgen na de lengtespurt meer spiermassa: ze worden breder en krijgen behalve schaamhaar ook baardharen en snorharen. Hun stem wordt zwaarder. Al deze veranderingen in je lichaam ontstaan door hormonen.

Kinderen krijgen

Geslachtshormonen regelen dat je lichaam klaar wordt gemaakt om kinderen te krijgen óf te verwekken. Met andere woorden: je kunt je dan voortplanten. Bij een meisje zorgen hormonen ervoor dat er elke maand een eitje rijp wordt. Als het bevrucht wordt door een zaadcel, groeit het uit tot een baby. Zo niet, dan verlaat het samen met wat slijm en bloed via de vagina het lichaam. Dit noem je ongesteldheid of menstruatie. Hormonen zorgen er bij jongens voor dat er in de ballen zaadcellen worden gemaakt. Die zaadcellen komen door de penis naar buiten bij een zaadlozing. Dan komt er sperma uit, vocht met zaadcellen erin.


© Peter Fitzverploegh, Utrecht

Elke maand gaat een eitje van een eierstok naar de baarmoeder. Tijdens de menstruatie verlaat het via de vagina het lichaam.

Details en informatie

  • Titel: Puberteit
  • Auteur(s): Bo Buijs
  • Nummer: 88
  • Niveau: 4
  • Siso: J 416.25
123movies