Documentatiecentrum

Raketten

Bij raketten denk je misschien als eerste aan reizen in de ruimte. Maar met raketten worden ook weersatellieten de ruimte ingebracht. En zonder raketten zou er geen routeplanner zijn.
Raketten worden helaas ook gebruikt als wapens. Kleine raketten kunnen door soldaten vanaf hun schouder de lucht ingeschoten worden. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een vliegtuig nerschieten. Grote raketten worden vanaf een schip afgeschoten, of vanuit een vliegtuig of onderzeeër.
Gelukkig worden raketten ook voor vreedzame doeleinden gebruikt. Sinds de jaren zestig (1960-1970) kunnen we naar de ruimte reizen. De eerste mens die met een raket naar de ruimte vloog was de Rus Joeri Gagarin in 1961. Het was het begin van de bemande ruimtevaart. Maar niet het begin van de raket, want die bestaat al lang.


© Ria Novosti/SPL/ANP, Rijswijk

Toen Joeri Gagarin naar de ruimte reisde, was dat niet zonder gevaar. Niemand was ooit eerder zover van de aarde geweest. Daarom mocht Gagarin maar één rondje om de aarde maken. Hij kwam veilig en gezond terug.

De eerste raketten

Waarschijnlijk maakten de Chinezen de eerste raketten. Rond het jaar 600 wisten ze al hoe je vuurwerk de lucht in kunt schieten. Vuurpijlen zijn eigenlijk kleine raketten. Eerst werden vuurpijlen gebruikt om de vijand schrik aan te jagen. Daarna gingen ze door met het ontwikkelen van vuurpijlen als wapens. De kennis van de Chinezen raakte verspreid over andere landen. In de 16e eeuw (1500-1600) werden in Europa raketten gebruikt. Maar zij waren niet erg nauwkeurig en richtten weinig schade aan.
In de twintigste eeuw kwam de ontwikkeling van grote raketten op gang. Dat gebeurde tegelijkertijd in Rusland en de Verenigde Staten. Een heel nieuw idee was om voortaan benzine als brandstof te gebruiken. Tot dan toe werd er altijd buskruit gebruikt.
De Duitser Wernher von Braun wist veel van raketten. Op een geheime raketbasis ontwikkelde hij samen met anderen de V2. Deze raket werd in de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger gebruikt. Het was toen de beste en modernste raket ter wereld. Door deze raket zijn duizenden mensen om het leven gekomen.

Op de maan

In de jaren veertig (1940-1950) waren raketgeleerden ervan overtuigd dat het mogelijk was om een raket naar de ruimte te schieten. Er ontstond een soort wedstrijd tussen Rusland en de Verenigde Staten wie dit als eerste deed. In 1957 lukte het de Russen om een raket in een baan om de aarde te brengen.
En de Amerikanen waren de eersten die het lukte om drie mannen naar de maan te brengen. In 1969 maakten deze astronauten een landing op de maan.
De ontwikkeling van een betere raket gaat nog steeds door. Bijvoorbeeld hoe je zo'n zware raket het beste kunt afschieten. Of hoe je een ruimtestation het beste kunt inrichten zodat astronauten er goed kunnen werken.
Het grote nadeel van al die raketten is dat je ze maar één keer kunt gebruiken. Daarom wordt er ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een raket die kan terugkeren naar de aarde. Het ruimteveer is daarvan een voorbeeld.
Nu zijn het nog astronauten die de ruimte ingaan om te werken en onderzoek te doen. Maar in de toekomst zal het mogelijk worden dat mensen voor hun plezier naar de ruimte reizen. Nu kun je al in een Space Ship Two stappen. Vanuit deze raket heb je een prachtig uitzicht op de aarde.


© EPA/ANP, Rijswijk

Steeds meer bedrijven zien mogelijkheden om geld te verdienen met ruimtetoerisme. De Space Ship Two is het eerste toestel voor korte tochtjes door de ruimte. Het is een kruising tussen een raket en een vliegtuig.

Details en informatie

  • Titel: Raketten
  • Auteur(s): Heleen Schoone
  • Nummer: IC360
  • Niveau: 3
  • Siso: J 399.64
123movies