Documentatiecentrum

Ratten

De meeste mensen zijn bang voor ratten. Deze dieren hebben scherpe tanden en kunnen ziektes overbrengen. Ratten zijn knaagdieren, net als muizen en konijnen. Knaagdieren hebben lange snijtanden. Het klinkt misschien gek, maar die snijtanden groeien. Ratten moeten flink knagen, zodat de tanden slijten en niet te lang worden. Ratten knagen niet alleen aan eten. Als je een rat in de kamer loslaat, knaagt hij ook aan stoelpoten, telefoonsnoeren en andere dingen. En ratten in het wild knagen aan dijken. Dat doen vooral muskusratten.

Lief huisdier

Een rat is heel geschikt als huisdier. Hij heeft niet veel ruimte nodig en is niet duur. Je kunt ratten in een dierenwinkel kopen. Daar verkopen ze ook alles wat je verder nodig hebt, zoals een kooi en een waterbakje. Ratten houden niet van alleen zijn. Daar moet je goed aan denken, voordat je een rat als huisdier neemt. Je moet ongeveer zes uur per dag met een rat spelen. Dat hoef je niet per se thuis te doen. Je kunt hem overal mee naartoe nemen, in een jaszak of een mouw. Dat vindt een rat heel erg leuk. Hij is namelijk razend nieuwsgierig.

Je moet veel spelen met een rat als huisdier.

In het wild zijn ratten erg schadelijk. Ze verspreiden gevaarlijke ziektes. In de Middeleeuwen kon je van ratten de pest krijgen. En als je in water zwemt waar ratten zijn met de ziekte van Weil, kun jij ook ziek worden. Als ratten hun gang konden gaan, stond Nederland morgen helemaal onder water. Ze knagen aan de dijken en die kunnen daardoor doorbreken. Maar omdat ratten massaal worden gevangen, gebeurt dat niet. Daar zijn speciale rattenbestrijders voor. Verder vreten ratten onze voedselvoorraden op. Dus ook in bakkerijen, meelfabrieken enzovoort worden ratten gevangen.

Rattenvanger is een heel oud beroep. Een rattenvanger zet klemmen en vallen. Zo komen heel veel ratten aan hun eind.

Ratten wonen het liefst in grote groepen bij elkaar. Dan kunnen ze samen spelen. Ze zorgen allemaal voor elkaar. Zo'n groep groeit heel snel, omdat een vrouwtje per jaar wel zeven keer een nest jongen werpt. Driekwart van alle jongen gaat dood. De meeste worden opgegeten door andere dieren. Als een rat wordt geboren, is hij blind, doof en kaal. Hij kan nog niets en leeft van moedermelk. Na zes weken kan een jong ratje voor zichzelf zorgen. Na vier maanden is hij groot genoeg om zelf jongen te krijgen.

Details en informatie

  • Titel: Ratten
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: JC088
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.4