Documentatiecentrum

Rembrandt

Rembrandt is één van de bekendste kunstenaars van de wereld. Hij leefde in de zeventiende eeuw, van 1606 tot 1669. Rembrandt werd geboren in Leiden. Voluit heette hij Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Al jong wilde hij kunstschilder worden. Daarom werd hij leerjongen bij een kunstenaar. Hij moest allerlei klusjes doen. Bijvoorbeeld verf maken en het atelier aanvegen. Rembrandt was een jaar of veertien toen hij leerling werd bij Jacob van Swanenburgh in Leiden. Die gaf hem drie jaar lang teken- en schilderles. Daarna ging Rembrandt naar Amsterdam. Daar nam hij nog een half jaar les bij de beroemde schilder Pieter Lastman. Toen vond hij dat hij genoeg had geleerd van zijn leermeester. Hij ging terug naar Leiden en werd zelfstandig kunstenaar. Waarschijnlijk was dat in 1624 of 1625. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Daar woonden veel mensen die rijk waren geworden door de handel over zee. Zij lieten vaak een portret van zichzelf schilderen. En Rembrandt kon ontzettend goed portretten schilderen.


© Rijksmuseum, Amsterdam

'De Nachtwacht' is Rembrandts beroemdste schilderij.

Gewone mensen

Rembrandt schilderde vooral mensen: rijke mensen, arme mensen, gewone mensen en helden. Maar soms liep hij ook met zijn schetsboek onder zijn arm de stad uit. Dan ging hij aan de rivier de Amstel zitten om het landschap te tekenen.

In 1632 kreeg Rembrandt een heel belangrijke opdracht. Hij mocht de anatomische les van dokter Tulp schilderen. Rembrandt schilderde deze les heel anders dan mensen toen gewend waren. De dokters schilderde hij niet netjes op een rij, maar zoals ze bezig waren. Het lijkt alsof ze niet weten dat ze geschilderd worden. Ze zijn helemaal verdiept in de les.

Rembrandt kreeg hierdoor veel opdrachten en verdiende goed. In 1634 trouwde hij met Saskia van Uylenburgh. Samen met haar ging hij in 1639 in een groot en duur huis in Amsterdam wonen. Dat huis bestaat nog steeds. Het is nu een museum over Rembrandt: Museum Het Rembrandthuis.


© CKD, Radboud Universiteit, Nijmegen

Door 'De anatomische les' kreeg Rembrandt veel klanten.

Rembrandt kon heel goed etsen maken. Met een fijne naald trok hij dan lijntjes over een koperen plaat en smeerde daar inkt op. Daarna drukte hij de tekening af.

Rembrandt schilderde ook historiestukken. Dat zijn schilderijen over verhalen uit de geschiedenis of de bijbel. Of over de oude godenverhalen van de Grieken en Romeinen. Bij Rembrandt zagen de helden van het verhaal er heel gewoon uit. Je zou ze zo op straat tegen kunnen komen. En dat was ook precies waar de modellen voor deze schilderijen vandaan kwamen. Gewoon van de straat. Rembrandt nam deze mensen mee naar zijn atelier en schilderde hen dan in één van zijn historiestukken. Hij zocht ook wel modellen dichter bij huis. Zijn vrouw Saskia stond bijvoorbeeld wel eens model. En Hendrickje, de vriendin die hij kreeg nadat Saskia overleden was.

Rembrandt verkocht veel schilderijen. En toch ging het fout. Hij gaf veel meer geld uit dan hij verdiende. In 1656 werd hij failliet verklaard. Samen met Hendrickje, hun dochtertje Cornelia en zijn zoon Titus verhuisde hij naar een klein huurhuis.

Rembrandt stierf op 4 oktober 1669, na een succesvol, maar ook verdrietig leven. Bijna iedereen die hij liefhad, had hij verloren. Eerst zijn vrouw Saskia, toen zijn vriendin Hendrickje, en ook zijn zoon Titus was inmiddels gestorven.

Details en informatie

  • Titel: Rembrandt
  • Auteur(s): Karin van Hoof
  • Nummer: IC173
  • Niveau: 3
  • Siso: J 736.5
123movies