Reptielen
Reptielen komen vooral voor in warme gebieden. Maar toch leven er in Nederland ook zeven soorten slangen en hagedissen. Op de heide kun je op zonnige dagen adders tegenkomen. Een adder is een kleine, maar giftige slang. Hazelwormen kun je in Nederlandse bossen en heidegebieden vinden. Het zijn hagedissen zonder poten. Reptielen zijn zeldzaam in Nederland. Ze zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet. Dat betekent dat je ze niet mag vangen en meenemen. De Natuurbeschermingswet zorgt er ook voor dat gebieden waar reptielen leven, beschermd worden. In zo'n gebied mag je bijvoorbeeld niet met je fiets crossen. Reptielen voelen zich dan niet veilig en vertrekken.
Reptielen zijn dol op zonnebaden.
Zo herken je een reptiel
Reptielen zijn koudbloedige dieren. Ze hebben de temperatuur van hun omgeving. Daarom komen ze in warme gebieden voor. In koude gebieden krijgt een reptiel niet genoeg energie. Hij wordt dan sloom. Reptielen hebben meestal poten aan de zijkant van hun lijf. Daardoor waggelen ze als ze lopen, ze slingeren van links naar rechts en hun staart zwiept mee. Hun huid is bedekt met kleine schubben van hoorn, een harde stof. Reptielen houden een winterslaap. Ze eten en drinken in de winter niet, en hun ademhaling en hartslag gaan langzaam. Als het in de lente warmer wordt, komen ze weer tevoorschijn. De meeste reptielen leggen eieren.
Krokodillen jagen soms samen en soms alleen.
De oudste reptielensoort die nog bestaat, is de schildpad. Schildpadden leefden tegelijk met de dinosauriërs, 200 miljoen jaar geleden. Hun schild heeft ze al die jaren beschermd tegen roofdieren en andere gevaren. Komodovaranen zijn de grootste en de gevaarlijkste reptielen. Ze wegen ongeveer zeventig kilo en worden drie meter lang. Ze komen in de bossen van Indonesië voor. Met hun grote klauwen en tanden eten ze zwijnen, herten en waterbuffels. Krokodillen lijken een beetje op hagedissen, maar zijn groter en ruiger. Ze leven in en bij water in de tropen. De spieren in hun bek zijn ontzettend sterk. Een krokodil bijt zich in zijn prooi vast en scheurt deze aan stukken.
Er zijn mensen die een reptiel als huisdier houden. Een reptiel slaapt niet in een mandje, maar in een terrarium. Dat is een verwarmde glazen bak waarin stenen liggen en planten groeien. Een reptiel eet geen brokjes, maar insecten. Grotere reptielen, zoals slangen, eten kuikens en muizen. Die mogen dood zijn, maar een slang vindt een levend diertje af en toe ook wel lekker. Als je een reptiel als huisdier neemt, moet je veel over het dier weten. En als je op vakantie gaat, moet je een oppas vinden. Dat kan lastig zijn, want veel mensen vinden reptielen enge beesten.