Documentatiecentrum

Ridders

De riddertijd duurde van 500 tot 1500. Die periode heet de Middeleeuwen. In de Middeleeuwen was Europa verdeeld in een heleboel kleine koninkrijkjes. De koningen hadden vaak ruzie met elkaar. Zij hadden ridders in dienst die ze voor zich konden laten vechten. Ridders zijn dus soldaten die op paarden reden. In ruil voor zijn diensten kreeg een ridder een landgoed. Dat was een stuk land met een kasteel erop. Soms kreeg de ridder ook een adellijke titel. Hij mocht zich dan graaf of hertog noemen.

In het Muiderslot kun je zien hoe de ridders vroeger leefden.

Een ijzeren pak

Ridder werd je niet zomaar. Je moest ervoor uit een goede familie komen. Jongetjes van zeven jaar werden eerst page. Dat is een soort knechtje, dat allerlei klusjes voor de ridder moest doen. Daar leerde hij goede manieren en handige dingen zoals paardrijden. Als de page veertien was geworden, werd hij schildknaap. Hij moest het schild van de ridder dragen. En hij verzorgde de paarden en het harnas van de ridder. Het harnas was een pak van ijzer. De ridder droeg het als hij ging vechten. Dan kon hij niet gewond raken.

Een harnas woog ongeveer 25 kilo. Het was bloedheet in zo'n ijzeren pak.

Als de schildknaap 21 was geworden, werd hij tot ridder geslagen. Dat heet zo omdat hij een zacht tikje met een zwaard op zijn schouder kreeg. Die ridderslag was een belangrijke gebeurtenis voor een schildknaap. Hij kreeg dan zijn eigen zwaard, schild en helm. Dan was hij een echte ridder. Om dat te vieren, werd er een groot feest gegeven. Tijdens dat feest liet de nieuwe ridder aan de gasten zien wat hij allemaal geleerd had. Hij worstelde met zijn vrienden en toonde zijn kunsten met het zwaard. Hij hoopte dan dat er een jonkvrouw in de buurt was op wie hij indruk kon maken.

Als ridders niet hoefden te vechten, speelden ze toch 'riddertje'. Zo oefenden ze voor echte gevechten.

De riddertijd is al lang voorbij. Maar in het Land van Ooit kun je nog ridders met elkaar zien vechten. Geen echte ridders, maar acteurs. Ze hebben de gevechten ingestudeerd. Het ziet er heel echt uit, maar ze doen elkaar geen pijn. Ze voeren een toneelstuk op. Bestaan er dan geen ridders meer? Toch wel. Mensen die goede en belangrijke dingen hebben gedaan voor anderen krijgen van koningin Beatrix een lintje. Daarna mogen ze zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Mensen die deze titel krijgen, zijn daar heel trots op.

Details en informatie

  • Titel: Ridders
  • Auteur(s): Anke Heesbeen
  • Nummer: JC076
  • Niveau: 1
  • Siso: J 925

Video bekijken

Audio luisteren

123movies