Documentatiecentrum

Robots (Junior)

Robots zijn overal om ons heen. Want een robot is niet alleen een stijve, metalen pop die uit zichzelf loopt. Een robot ziet er vaker uit als een machine. En dat is het eigenlijk ook: een machine die kan 'denken' met computerhersens. Als een robot eenmaal geprogrammeerd is, kan hij zonder hulp zijn werk doen. Inpakwerk bijvoorbeeld. Of schroeven, lassen of dingen verplaatsen. Robots kunnen heel precies werken. Ze worden tegenwoordig vaak in ziekenhuizen gebruikt bij operaties. Ze werken snel, vergissen zich nooit en worden niet moe. Natuurlijk 'vertelt' de dokter precies aan de robot wat hij moet doen.

Robots zijn onmisbaar in fabrieken. In de meeste fabrieken werken meer robots dan mensen.

Slimme jongens

Rond 1980 kwamen de eerste moderne robots in de Nederlandse fabrieken. Het waren eenvoudige machines die iets konden oppakken en verplaatsen. Daarna kwamen er robots die meer opdrachten tegelijk konden uitvoeren. Ze werden bestuurd door computers. Tegenwoordig kunnen robots nog meer. Ze zijn 'slim'. Ze begrijpen wat ze zien en horen, en kunnen zelf beslissingen nemen. Die slimheid bij robots noem je kunstmatige intelligentie. Zo'n robot kan zichzelf iets leren. Als hij niet geprogrammeerd is om te lopen, kan hij dat zichzelf aanleren.

Robots kunnen goed werken. Maar er zijn ook robots gemaakt om mee te spelen. Ken je Aibo? Dat is een robothond. Hij kan horen en zien. Hij vindt het fijn als je hem aait. Hij kan rennen, spelen, rustig liggen, krabben en bijten. Hij wordt nooit ziek. Hij gaat hooguit stuk. Hij hoeft niet te eten en dus hoef je hem ook niet uit te laten. Hij poept namelijk niet. Handig, zo'n hond. Er is één nadeeltje aan: hij kost een paar duizend euro. Er zijn ook sportrobots. Je kunt ermee handballen of voetballen. In de toekomst kun je gewoon thuis skiën of bergbeklimmen: met een robot.

Tamagochi's zijn kleine robotbeestjes.

Over de toekomst gesproken. Op het gebied van robots gaan de ontwikkelingen heel snel. Er worden telkens weer nieuwe robots uitgevonden. En de robots die er al zijn, kunnen steeds meer.
Het 'huis van de toekomst' is een huis vol met robots. Zo'n huis heet een smart-home. Dat betekent slim huis. De stofzuiger begint vanzelf te stofzuigen en stoot nergens tegenaan. De televisie zoekt het weerbericht als je daarom vraagt. De koelkast bestelt boodschappen als hij bijna leeg is. Alles is al mogelijk, maar nog wel duur.

Details en informatie

  • Titel: Robots (Junior)
  • Auteur(s): Annemarie Bon
  • Nummer: JC102
  • Niveau: 2
  • Siso: J 527.7
123movies