Documentatiecentrum

Roken

Wereldwijd sterven er elke dag ongeveer 6 miljoen mensen aan het roken.
6 miljoen! Per dag!
Daar zijn ook mensen bij die zelf niet roken, maar rook van anderen inademen. Waarom beginnen mensen eigenlijk aan iets dat zo ongezond is? En waarom is het zo moeilijk om met roken te stoppen? Dat komt omdat roken verslavend is.
Vroeger was roken heel gewoon. Je mocht overal roken. De laatste tijd worden er steeds meer maatregelen genomen om het roken tegen te gaan. In openbare gebouwen mag je niet meer roken. Er staan afschuwelijke foto’s op sigarettenpakjes. En door de hoge belasting op sigaretten is roken duur.
Longarts Pauline Dekker probeert op verschillende manieren aandacht te vragen voor de gevolgen van roken. Regelmatig is ze op televisie om erover te vertellen.


Sinds november 2016 staan er in Nederland ook foto’s op de pakjes tabaksproducten, bijvoorbeeld van een slecht gebit. Veel mensen die lang roken, krijgen gebitsproblemen.

Vroeger en nu

De eerste rokers woonden in Latijns-Amerika. Ze rookten pijp. Toen Columbus Amerika ontdekte, zag hij mensen genieten van tabak. Daarom nam hij de tabaksplant mee terug naar Europa. In Europa dacht men dat roken gezond was, het was toen nog niet bekend dat het gevaarlijk was. 
In de 17e eeuw (1600-1700) werden de sigaar en de sigaret uitgevonden. 
Vóór de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) werd er al veel gerookt, maar erna werd roken pas écht gewoon. Op feestjes stonden sigaretten op tafel en de meester rookte voor de klas. En dat terwijl er al lang bekend was dat je van roken longkanker kon krijgen.
Vanaf 1990 geldt de Nederlandse Tabakswet. Daarin staat dat op veel plaatsen een rookverbod geldt en dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak 18 jaar is.
Ook zijn er afspraken voor hoeveel teer en nicotine er in een sigaret mag zitten.
Tegelijk verdient de regering aan het roken. Dat klinkt gek. Maar dat komt door belasting die er op de verkoop van tabak geheven wordt.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is voor veel rokers heel moeilijk omdat ze verslaafd zijn aan nicotine. De fabrikanten stoppen ook ammoniak in sigaretten. Hierdoor wordt de nicotine sneller in je bloed opgenomen en heb je gauw weer een sigaret nodig om je goed te voelen.
Een andere stof die in sigaretten zit, is koolmonoxide. Doordat er minder zuurstof in je bloed terecht komt, krijgt je lichaam minder energie. Daardoor gaat je conditie achteruit.
Op de lange termijn zijn er meer nare gevolgen. Je huid wordt rimpelig en de kans op een hartaanval of herseninfarct neemt toe. En je kunt allerlei longziektes oplopen, zoals longemfyseem of chronische bronchitis. Rokers die willen stoppen, krijgen lichamelijke en geestelijke ontwenningsverschijnselen. Het lichaam gaat protesteren, omdat het geen nicotine meer krijgt. Dat zorgt voor onder meer hoofdpijn, een slecht humeur en slapeloosheid. Na een paar weken is dat over. Geestelijke ontwenningsverschijnselen duren langer omdat roken een gewoonte was. Sommige mensen gaan weer roken als ze zich verdrietig of zenuwachtig voelen. Om te stoppen met roken kun je hulp krijgen van een arts of psycholoog. Ook nicotinepleisters kunnen helpen.
Er zijn veel voordelen als je stopt met roken. De kans dat je ziek wordt is minder groot. Je krijgt een betere conditie en je bespaart heel veel geld. 


Sport en roken gaan niet samen. Daarom mag er bij steeds meer sportclubs niet meer op het sportterrein gerookt worden. Oók niet door vaders en moeders die langs de lijn staan.

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 56 Roken

Details en informatie

  • Titel: Roken
  • Auteur(s): Bo Buijs en Reindert Brongers
  • Nummer: 56
  • Niveau: 3
  • Siso: J 614.71
123movies