Noordhoff Uitgevers

Rotterdam

In Nederland is een stad die al zevenhonderd jaar oud is. Maar de meeste huizen zijn er niet ouder dan vijftig jaar. Er wonen zeshonderdduizend mensen. Die stad heet Rotterdam.
Rotterdam is een heel belangrijke stad. Een van de grootste havens van de wereld is in Rotterdam. Er komen elke dag heel veel schepen uit andere landen. Die brengen spullen mee die we in Nederland niet hebben. Vanuit Rotterdam gaan ook heel veel schepen naar andere landen toe. Die brengen spullen vanuit Nederland naar die landen. Spullen die hier gemaakt zijn, worden verkocht aan andere landen. Door spullen te verkopen verdient Nederland heel veel geld.

Rotterdam heeft een van de grootste havens van de wereld.

Belangrijk

Rotterdam is ook een belangrijke stad voor Duitsland. Veel spullen die in Duitsland zijn gemaakt, gaan eerst naar Rotterdam. Vanuit de haven in Rotterdam gaan ze dan naar andere landen, over zee per schip. Ook komt er veel graan aan in Rotterdam. Graan wordt gebruikt als veevoer en om brood van te bakken. In Rotterdam gaat het graan in kleinere schepen. Die brengen het over de rivieren naar andere plaatsen.
Bij Rotterdam staan heel veel raffinaderijen. Dat zijn een soort fabrieken. Die maken van de olie bijvoorbeeld benzine. Die benzine gaat in tankauto's naar tankstations langs de weg.

De naam Rotterdam betekent eigenlijk 'dam in de Rotte'. De Rotte is een zijriviertje van de Nieuwe Maas. Dat is een grote rivier. Zevenhonderd jaar geleden bouwden de mensen een dam in de Rotte omdat het land eromheen steeds onder water stond. Bij die dam gingen mensen wonen. Dat was het begin van Rotterdam.
De schepen konden door de dam niet verder varen. Daarom werd er een haven gemaakt. In de haven werd de lading van een groot schip overgedaan in kleinere schepen. De spullen moesten van het ene naar het andere schip gesjouwd worden. Veel mensen gingen dat werk doen. Dat waren de overladers. Dat vak bestaat nog steeds. Nu gebeurt het werk meestal met machines.

Er kwamen steeds grotere havens bij Rotterdam omdat er steeds meer en steeds grotere schepen kwamen. Nu heeft Rotterdam de grootste haven van de wereld.
In de stad staan allemaal moderne flatgebouwen. Er is eigenlijk bijna geen oud huis. Dat komt doordat Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd door de Duitsers. Op 14 mei 1940 gooiden zij bommen op de stad. Daardoor werden 25.000 huizen verwoest. Er waren toen 78.000 mensen zonder huis. Na de oorlog zijn er nieuwe huizen gebouwd. Vandaar dat je nauwelijks oude gebouwen in Rotterdam ziet.

Aan de Lijnbaan in Rotterdam staan veel moderne gebouwen.

Rotterdam heeft ook bijzondere gebouwen. Het bekendste gebouw is de Euromast. Dat is een toren van 185 meter hoog. Als je boven bent, kun je de hele stad zien. Bijzonder zijn ook de kubuswoningen. Dat zijn huizen die eruitzien als een heel grote dobbelsteen die op een punt staat.

De Euromast is het hoogste gebouw in Rotterdam. Je kunt helemaal naar boven met een speciale lift.

Details en informatie

  • Titel: Rotterdam
  • Auteur(s): Else van Erkel
  • Nummer: JC014
  • Niveau: 2
  • Siso: J Zhol 986.6

Audio luisteren