Documentatiecentrum

Sagen

Heksen, tovenaars of weerwolven: je kunt ze tegenkomen in spannende sagen. Een sage is een kort, verzonnen verhaal, maar toch zit er meestal iets in wat wél waar is. Het gaat bijvoorbeeld over een plaats in de buurt, een kasteel of over een bekende persoon. Daardoor lijkt het een waargebeurd verhaal. Maar misschien is het een heel oud verhaal dat steeds opnieuw verteld wordt. 

Spoken

Sagen ontstonden toen mensen nog geloofden in spoken of andere vormen van magie. Ze waren bang voor deze tovenarijen. Mensen vertelden elkaar hierover verhalen die ook weer doorverteld werden. Zo veranderden deze volksverhalen steeds een beetje. 
Soms werden sagen verteld om kinderen bang te maken, maar ook om hen te waarschuwen. ©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Sommige mensen vertellen een sage alsof ze alles zelf hebben meegemaakt. Je gaat het vanzelf geloven.

Bekende sagen

Sommige sagen zijn al oud, maar nog steeds heel bekend. Zoals de sage over het schip ‘De Vliegende Hollander’, misschien ken je die van de Efteling. Het spookschip moet voor eeuwig rond blijven zeilen. Of ken je Manneken Pis, het beroemdste standbeeld van België? Er zijn verschillende verhalen over het jongetje dat staat te plassen.
Een bekende sage in Nederland is die over een steenrijke vrouw uit Stavoren. Zij wilde het allerkostbaarste van de aarde hebben, en werd boos toen ze dat niet kreeg. Uiteindelijk werd ze gestraft. Ze raakte alles kwijt en moest zelfs gaan bedelen.


©Bervoets/Nationale Beeldbank, Den Haag
Het Friese Stavoren was in de middeleeuwen een heel rijke stad. Het standbeeld van het ‘vrouwtje van Stavoren’ staat bij de oude haven.

Broodje aap

Sagen worden over de hele wereld verteld. Ook worden er iedere dag nieuwe verhalen verzonnen. Deze worden niet alleen verteld, maar ook verspreid via sociale media zoals Facebook. Dan is het moeilijk na te gaan of ze waar zijn. Meestal zijn het broodje-aapverhalen, moderne sagen. Ken je het verhaal over het broodje aap? Een vrachtwagen kreeg een botsing. De achterklep viel open. Er rolden spullen naar buiten die gebruikt werden om hotdogs van te maken. En het lijk van een gorilla!

Details en informatie

  • Titel: Sagen
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: 91
  • Niveau: 3
  • Siso: J 862
123movies